Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Két új francia atomerőmű megépítésére adhat fel rendelést pár héten belül a francia kormány, mintegy válaszul az orosz-ukrán gázvita okán ismét fókuszba került energiafüggőség enyhítésére. A Les Echos cikke szerint a beruházás értéke a 10 milliárd eurót is elérheti, a megbízást a két francia állami tulajdononú energiaóriás, az EDF és a Suez-Gaz de France kaphatja.

A francia kormány két új generációs, EPR-típusú (Európai Nyomottvizes Reaktor) atomerőművet építtet, a döntést erről két héten belül meghozzák. A Les Echos című lap információját az Elysee palotában is megerősítették. Egyelőre a hely kiválasztása van folyamatban, illetve azt kell eldönteni, hogy a Suez-Gaz de France és az Electricité de France között hogyan osszák meg a munkát. Mindkét cégben meghatározó részesedéssel bír a francia állam.

Az EDF-nek nagyobb tapasztalata van az atomerőművek építése és üzemeltetése terén, éppezért a Suez-Gaz de France a német E.ON-t is bevonná maga mellé szakmai partnerként. A hírek szerint a két francia cég külön-külön építkezne. Az EPR reaktorok egyfajta referenciaként is szolgálnának, s ha beválnak, akkor az egyik legfontosabb francia exportcikké válhatnak. A galloknál nagy becsben tartják az atomerőműveket, a teljes áramtermelés 80 százaléka ezekből származik, míg a teljes energiamérlegből 15 százalékos a részesedésük.

Az EDF egyébként már épít egy saját, a EPR-típusú atomerőművet az ország északi részén fekvő Flamanville közelében. Az 1600 megawatt kapacitású erőmű 4 miliárd euróba kerül, szemben az eredetileg tervezett 3,3 milliárddal. A kivitelező, a szintén állami többségű Areva az új technológiával indokolta a többletköltségeket. A cég Finnországban is épít egy hasonló atomerőművet.

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó