Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

„Nem azt mondom, hogy veszélyes, hanem hogy alacsonyabb rendû, tehát ha univerzálissá válna, akkor az veszélyes lenne az emberiség számára” – nyilatkozta a képviselõ. Tíz nappal késõbb Christian Vanneste a Nord Eclair címû újságban is hasonló kijelentést tett.

A bíróság szerint Vanneste megnyilatkozásai a 2004. december 30-án életbe lépett homofóbia-ellenes törvény hatálya alá esnek, amely akár hat hónap börtönnel és 22 ezer eurós (5,5 millió forint) pénzbírsággal bünteti azokat a gyûlöletbeszédeket, amelyeknek oka az illetõ személy vagy csoport szexuális orientációja. A képviselõ nyilvánvalóan szándékosan fogalmazott nyíltan, ugyanis jól ismeri a törvényt, amelynek alapján 2000 euró büntetés megfizetésére kötelezték a felperes SOS és Act Up-Paris homoszexuális szervezetek számára, illetve az 1000 euró perköltséget is állnia kell. Vanneste a parlamenti vita idején a törvény egyik heves ellenzõje volt.

Az Act Up-Paris örömmel üdvözölte a bíróság döntését, míg a Büszkeség-felvonulásokat szervezõ LGBT – leszbikusokat, melegeket, bi- és transzszexuálisokat tömörítõ szervezet – „igazságos és pedagogikus ” döntésnek nevezte a bírói ítéletet. A bírósági döntést követõen megszólalt Jean-Luc Romero, a képviselõ párttársa is, aki a bírósági eljárás során Vanneste ellen vallott. A homoszexualitását nyíltan vállaló Romero szerint a bírósági döntésnek az az üzenete, hogy a törvényeket alkotó politikusok sem állnak a törvény felett, valamint az, hogy a társadalom nem tûrheti el a homofóbiát, míg fellép a rasszizmussal és az antiszemitizmussal szemben.

Christian Vanneste az ítélethirdetést követõen bejelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen – és ha kell, a strasbourgi bíróság elé viszi az ügyet –, amely korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.
(Forrás: Hetek, Lukács András, Párizs)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó