Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Franciaország durva környezetvédelmi adót tervez kiróni a repülőjegyekre.

A Les Echoes francia lap szerint az illetékes minisztérium nyolc javaslatot dolgozott ki a környezetvédelemmel kapcsolatban, amelyekről most kezdték meg a társadalmi egyeztetést, a törvényjavaslatot a kormányzat a hónap végén nyújtja be a parlamentnek.

A 2000 kilométernél rövidebb utakra kabinosztálytól függően 30-180, az ennél hosszabb járatokra 60-400 eurós illetéket számolnának fel utanként, a privát gépek utasai után a táv hosszától függetlenül 2400 eurós illetéket javasolnak.

A kormányzat nem titkolt célja, hogy az embereket elrettentse a repüléstől. Emellett a kormányzat azt is felvetette, hogy minden olyan belföldi légi útvonalat be kellene zárni, amelyet helyettesíteni lehet legfeljebb 4 órás, alacsony karbon lábnyomú közlekedési eszközzel, és
rendeletben tiltanák meg az új repülőterek építését, sőt a meglévők bővítését is.

A francia Polgári Repülési Szervezet (DGAC) szerint ha elfogadják ezeket a szabályokat, akkor 14-19 százalékkal csökkenhet a légi utasforgalom, és 150 ezer munkahely kerülne veszélybe, cserébe a kibocsátás mindössze 0,8 százalékkal csökkenne.

A testület hozzáteszi: ha meg akarják ölni a légiközlekedést és a légitársaságokat, akkor tökéletes irányba haladnak.

Kiemelték továbbá, hogy csak a légicégekkel fizettetnének ekkora adót, miközben a repülés a széndioxid-kibocsátásnak csupán a 4 százalékáért felel, szemben a földi közlekedéssel, amely az emisszió 90 százalékát adja.

Forrás: airportal

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó