Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Mosolygós Down-szindrómás gyerekeket tiltottak ki a francia televízióból, nehogy sértsék az abortusz után álló édesanyákat. A franica Conseil d’État (Államtanács) megerősítette a díjnyertes Kedves Anya! című videó kitiltását a francia televízióból, azzal az indoklással, hogy a boldog Down-szindrómás (franciául: trisomnie) gyermekek „nem megfelelő” reprezentációja kellemetlenül érintheti az abortusz mellett döntő nőket. A videót a YouTube-on eddig több mint 7 millióan látták. A Vigyázó blog írása.

A Tanács kijelentette, hogy a kérdéses videó nem kerülhet bemutatásra, mivel „lelkiismeret furdalást okozhat azoknak a nőknek, akik más személyes döntéseket hoztak a törvényeknek megfelelően”.

Felmérések szerint a Down-szindrómás gyermekeket váró francia anyák több, mint 80%-a dönt abortusz mellett.

“A törvény kimondja, hogy csak reklámüzenetek vagy ’általános érdeklődést célzó üzenetek’ mutathatók be a reklámszünetekben. A Tanács meg van győződve arról, hogy

A FILM NEM TARTALMAZ ’ÁLTALÁNOS ÉRDEKLŐDÉST CÉLZÓ ÜZENETET’

- fejtette ki a kormányzó testület weboldalán közzétett nyilatkozatában.

A videó inkább „megzavarhatja azokat a nőket, akik az orvosi úton történő terhesség-megszakítást vették igénybe, így a reklámszünetekben való sugárzásra nem megfelelő tartalom” – folytatódott a nyilatkozat.

{youtube}

{/youtube}

A Jérôme Lejeune Alapítvány, egy úttörő szervezet a Down-szindróma tudományos kutatásában, a produkció egyik pénzügyi támogatója, petíciót nyújtott be kérvényezve a tiltás feloldását. 1959-ben Jérôme Lejeune professzor, gyermekorvos és genetikus fedezte fel a Down-szindróma kiváltó okát (21-es trimoszóma), ezt követően életét az életvédelemnek és a Down-szindrómás emberek jogaiért való küzdelemnek szentelte.

A “Kedves Kismama” a 2014-es Dow-szindróma világnapjára készült, és különböző nemzetiségű, mosolygó Down-szindrómás gyermekeket, fiatal felnőtteket mutat be, akik megnyugtatnak egy várandós anyukát, hogy gyermeke lehet boldog.

Amikor meghallotta a Tanács döntéséről szóló hírt, Louisville érsek, Joseph Kurtz, az Amerikai Érseki Konferencia korábbi elnöke, kijelentette, hogy „szomorú, de nem meglepett” hogy a videót betiltottá a francia televízióban.

“Ezt a videót ’látni kell’ mivel hatékonyan mond ellent számos régi és félrevezető sztereotípiának a Down-szindrómás emberekkel kapcsolatban, melyek még mindig sokak képzeletében élnek.” – nyilatkozta Kurtz, akinek bátyja George Down-szindrómás volt, és 2001-ben elhunyt.

“Tragikus módon, becslések szerint a világon a Down-szindrómás diagnózisú terhességek 90%-a végződik abortusszal” – tette hozzá az érsek. „Minden olyan családot, akik hasonló diagnózist kaptak meg nem született gyermekükkel kapcsolatban, bátorítok arra, hogy nézzék meg ezt a videót”

A Global Alliance for Disability in Media and Entertainment (Világszövetség a Fogyatékosokért a Médiában) petíciót indított, hogy a Tanács újragondolja álláspontját, megjegyezve hogy

A VIDEÓ DISZKRIMINATÍV BETILTÁSA AZT AZ ÜZENETET KÜLDI A DOW-SZINDRÓMÁS EMBEREK SZÁMÁRA, HOGY NINCSENEK SZÍVESEN LÁTVA A TÁRSADALOMBAN

A csoport szerint a videó fontos törekvést képvisel arra vonatkozóan, hogy „fellépjen a negatív sztereotípiák és társadalmi előítéletek ellen”, melyek a Down-szindrómás emberek ellen irányulnak. (Forrás: Vigyázó blog)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó