Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Április 14-e éjfélig lehetett benyújtani a jelentkezéseket a külföldi magyar intézetek által kiírt Zene Ünnepe pályázatra. A résztvevő hat európai nagyvárosba - Bécsbe, Brüsszelbe, Bukarestbe, Párizsba, Pozsonyba és Varsóba -  több, mint 200 jelentkezés érkezett.

A Párizsi Magyar Intézet által 2006-ban még egyedüliként elindított programhoz hamar csatlakoztak a különböző európai fővárosokban működő Intézetek. Az elmúlt években az 5 helyszínnek köszönhetően már összesen nyolc magyar együttes zenélt Európa-szerte. Idén a résztvevő városok - illetve magyar intézetek - száma tovább nőtt, már 6 európai városban léphetnek fel a Zene Ünnepén, június 21-én a hazai zenészek.

A kiírás szerint a kárpát-medencei népzene gyökereiből táplálkozó, de a XXI. század zenei stíluselemeit is felhasználó zenekarokat kerestek. Ecsedi-Derdák András, a PMI igazgatója, ötletgazda elmondta, olyan művészeket jelentkezését várták, akik az ingyenesen fellépés mellett (a gázsi hiányát nem csak a gazdasági helyzet indokolja, de a Zene Ünnepe alapfilozófiája is) azt is vállalták, hogy öntevékenyen keresik a kontaktokat jövőbeni külföldi megjelenéseik számára.

A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban.

A pályázat célja a Zene Ünnepén való egyszeri fellépésen túl ugyanis az, hogy a kiutazó zenekarok a kint töltött maximum 6 nap alatt saját csatornáikon elindulva, önállóan megszervezhessék következő turnéikat. „Azoknak az együtteseknek szeretnénk segíteni a munkáját, akik nem csak várják, hogy felfedezzék őket, de hajlandók tenni is ezért. Mi az első lépések megtételében tudunk segíteni!” tette hozzá a Párizsi Magyar Intézet igazgatója.

A kiírók szándéka, hogy minél több magyar zenekarnak legyen lehetősége külföldi bemutatkozásra. Az intézetek biztosítják a zenekarok kiutazását és elszállásolását, az idegen nyelvű promóciós anyagot, valamint segítik őket a további koncertek szervezésében.

2009-ben 80 együttes összesen több, mint 200 pályázatot nyújtott be. A beérkezett hanganyagok alapján a szervezők helyszínenként 1-3 együttest választanak ki és hívnak meg a hat fővárosba.

A pályázat eredményhirdetése a budapesti Gödör Klubban lesz, május 12-én délután 4 órakor.

A Zene Ünnepe

A Zene Ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban. Jack Lang, az akkori francia kulturális miniszter felkarolta a kezdeményezést. Azóta is minden évben, az összes francia településen legalább egy koncerttel vagy utcabállal megemlékeznek a zenéről ezen a napon. Európai méretűvé 1985-től vált az ünnep, azóta a kontinens számos országában rendeznek koncertsorozatokat és teremtenek igazi fesztiválhangulatot minden év június 21-én. A mára nemzetközivé vált rendezvény gondolata akkor is, most is ugyanaz: kicsiknek és nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt ingyenessé és ezáltal elérhetővé tenni a zenét.
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó