Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Bár a legtöbb francia napilap elfogadja, hogy a szeptember 30-án a Jyllands-Posten nevû dán napilapban megjelent gúnyrajzok sérthetik a muzulmánokat, de a véleménynyilvánítás szabadságára hívja fel a figyelmet.

A Libération címû újság a megtámadott sajtóorgánumokkal való szolidaritás jeléül a 12 karikatúrából két rajzot közölt, hozzátéve, hogy minõségük miatt nagy vita robbant ki a szerkesztõségben. "A rajzok többsége inkább ostoba, mintsem gonosz, de nem maradhatunk némák, amikor a válság nyugtalanító méretûvé duzzadt" – írta a baloldali újság a kirobbant botrányról készült hatoldalas összefoglalójában.

Mohamed - a fején bombával
Antoine de Gaudemar szerkesztõségi cikke szerint az ügy az értékek szerint megkülönböztethetõ két rendszer közti konfliktusra mutat rá: a legradikálisabb, keresztény-ellenes megszólalásokat is toleráló világiasság és a politikai hatalmak és népek identitását meghatározó vallásosság között. "Ez az antagonizmus felnagyítja azt, ami a demokratikus társadalmak alapja: a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága".

A kolumnista szerint úgy tûnik, hogy Salman Rushdie 17 éve megjelent Sátáni versek címû mûvének mostani publikálása még nehezebb lenne. "Muzulmánok milliói érthetõ módon érezhetik magukat megtámadva olyan rajzok által, amelyek az iszlámot a terrorizmussal egybemossák. De a szabadság és a demokrácia ereje abban rejlik, hogy a törvényt tisztelve hagyjuk megnyilvánulni még az ellenségeinket is" – véli a Libération.

A Le Figaro saját karikatúrát közöl, amelyen semmi nem utal arra, hogy Mohamedrõl lenne szó. A képen egy feketébe öltözött, turbános és szakállas férfi látható, aki egy olyan guillotine

kötelét tartja kezében, melynek éle alá egy tollat helyeztek. A konzervatív újság szerkesztõségi cikkében ugyanakkor úgy véli, "amit a törvény megenged, azt a lelkiismeret néha megtiltja. Néha használhatjuk rosszul is a sajtószabadságot". A prófétát terroristának ábrázolni inkább ostoba, mintsem hõsi cselekedet.

A Le Parisien címû párizsi újság szintén saját karikatúrát közölt, amelyben egy turbános ember egy valakinek a kezét éppen levágni készülõ társa felé fordulva azt mondja: "Abbahagyjuk a tolvajok kezének levágását, elég dolgunk lesz a rajzolókkal".

Valamennyi francia tévécsatorna bemutatta hírmûsoraiban a dán Mohamed-karikatúrákat. (Forrás: HVG)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó