Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A haslövéssel kórházba került, magát szkinhednek valló belga fiatalember az elsõ kihallgatáson nem titkolta, hogy áldozatait egyszerûen a bõrszínük alapján választotta ki. Elõbb egy padon ülve olvasó 46 éves török származású asszonyt lõtt hátba - õ túlélte a támadást -, majd egy 24 éves mali nõre és - tévedésbõl - a felügyeletére bízott két és fél éves belga kislányra célzott; õk mindketten életüket vesztették. 

A szobájában hátrahagyott levele szerint Van Themschét elõzõ este dohányzáson kapták roeselare-i iskolájának kollégiumában, amiért kizárás fenyegette; ez után határozta el, hogy "helyreállítja a rendet a társadalomban". Másnap reggel Antwerpenbe utazott, ahol 500 euróért fegyvert vásárolt, amellyel egy órával késõbb már lõtt is. A környezete által rokonszenves és békés természetû fiúként jellemzett Van Themsche nézeteit befolyásolhatta családi háttere: édesapja alapító tagja a szélsõjobboldali, Antwerpenben különösen népszerû Flamand Érdek pártjának, nagynénje pedig ugyanennek a pártnak a képviselõje a szövetségi parlamentben, míg a családban hõsként tisztelt nagyapja 1943-tól a Waffen SS soraiban harcolt a szovjet fronton.

Guy Verhofstadt miniszterelnök szerint a szélsõséges rasszizmus szülte kettõs gyilkosság megmutatta, hová vezethet a szélsõjobboldal politikája. A Flamand Érdek elnöke, Frank Vanhecke és antwerpeni polgármesterjelöltje az októberben esedékes helyhatósági választásra, Filip Dewinter ellenben visszautasították a párt megbélyegzését egy "kiegyensúlyozatlan személy elszigetelt cselekménye" alapján. Mindketten hangsúlyozták, hogy Van Themsche nem tagja a pártnak, annak rendezvényeit nem is látogatta. Ennek ellenére a brüsszeli és a vallóniai francia nyelvû sajtó - az óvatosabb flamand médiával ellentétben - egyértelmûen a Flamand Érdek idegengyûlölõ retorikáját teszi felelõssé a tragédiáért. A szövetségi törvényhozásban elsõsorban a vallon pártok, de a flamand szocialisták képviselõi is javasolták, hogy vonják meg a költségvetési támogatást a Flamand Érdektõl, amely közvélemény-kutatások szerint az õszi helyhatósági választásokon minden korábbinál jobb eredményre számíthat.

Flandriában az utóbbi idõben több rasszista indíttatású bûncselekmény is történt. A múlt héten találták meg ugyancsak Antwerpenben egy május elején eltûnt marokkói fiatal holttestét, Bruges-ben pedig szkinhedek egy fekete bõrû francia állampolgárt vertek félholtra. Pénteken mindkét városban kisebb tüntetést tartottak a terjedõ fajgyûlölet és erõszak ellen, míg vasárnap Brüsszelben követeltek néhány ezren határozottabb hatósági fellépést a rasszista megnyilvánulásokkal szemben. (Forrás: NOL, VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó