Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A verpeléti Varsányi Pincészet ezüstérmet hozott a párizsi Vinalies Internationales-ről.

A párizsi Vinalies Internationales-ről ezüstérmet (Vinalies d’Argent) hozott el a magyar pincészet. A 26 éves borversenyre évről-évre több ezer bort neveznek minden évben a világ minden pontjáról. A döntést egy több mint 100 fős zsűri végzi, akik 5 napon át vaktesztekkel vizsgálják meg a több ezer tételt. Így került a legjobbak közé az idén 30 éves pincészet Grand Selection sorozatából a Kékfrankos Superior is.

“Ha érmet kapsz ezen a versenyen Párizsban – mindegy, hogy ezüst, vagy arany -, az egy nagyon komoly szakmai elismerés” – mondta el a foodny-nak Varsányi Katalin, a Varsányi Pincészet tulajdonosa, akik egyébként három tétellel neveztek a boros világversenyre.

A Vinalies Internationales-t 1994-ben alapították, az elmúlt 26 évben pedig a világ egyik legnagyobb boros eseményévé nőtte ki magát. A közel 130 tagú zsűri összetétele is az egyik legszínesebb: 40 országból érkeztek különböző borkritikusok és boros szakemberek azért, hogy 5 napon át vakon teszteljék a nevezett tételeket. A 100 pontos értékelési rendszerben legalább 82 pontot kell elérni az ezüstéremhez.

“Azért neveztük a Grand Selection Kékfrankos Superiort, mert ez a borvidék egyik legmeghatározóbb szőlőfajtája. Nagyon sok arca van, nem véletlenül a Kékfrankos az Egri Bikavér egyik alapja a bor régió előírásai szerint” – mondja Varsányi Katalin, aki szerint a kékfrankosból könnyed gyümölcsös vörösbort ugyanúgy lehet készíteni, ahogyan akár nagyobb testtel rendelkező bort is. Sőt, rozénak is nagyon jó alapanyaga lehet.

Forrás: fodyny

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó