Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

{mosimage}A Francois Fillon vezette új kormányt 15 miniszter alkotja, akik között hét nõ van. Elsõ ülését péntek délután tartja, feladata a reformok véghezvitele lesz.

A politikai nyitás jegyében Franciaország legnépszerûbb baloldali politikusa, a 67 éves Bernard Kouchner kapta meg a külügyi és az európai ügyekért felelõs tárcát. A több humanitárius világszervezetet által alapított "Francia Orvosok" emblematikus figurája korábban Koszovó ENSZ-fõképviselõje és Lionel Jospin szocialista kormányának egészségügyi minisztere volt. A francia politikusok közül egyedüliként támogatta az Egyesült Államok iraki beavatkozását. Személyével az emberi jogok képviselete válik a francia diplomácia legfõbb feladatává. Ugyanakkor Nicolas Sarkozy köztársasági elnökkel ellentétben Kouchner támogatja Törökország európai uniós csatlakozását.

A centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) nemzetgyûlési frakcióvezetõje, a 45 éves Hervé Morin kapta a védelmi tárcát. A centrista politikus az elnökválasztás két fordulója között a pártelnök Francois Bayrouval ellentétben támogatta Sarkozy államfõvé választását.

A kormány második embereként, egyetlen államminiszterként tér vissza a francia politika életbe a 61 éves Alain Juppé a környezetvédelemért és a tartós fejlõdésért felelõs tárca élén. Jacques Chirac leköszönt államfõ egykori miniszterelnökét a kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) elõdjének illegális pártfinanszírozási ügyei miatt 2004-ben 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A korábbi bejelentéseknek megfelelõen Sarkozy létrehozta a "bevándorlási, integrációs, nemzeti identitási és fejlesztési-együttmûködési minisztériumot". Élére az 59 éves Brice Hortefeux, a köztársasági elnök legrégebbi és legbizalmasabb politikai barátja került.

A korábbi munka- ás szociálisügyi miniszter, Jean-Louis Borloo kapta a reformokért felelõs, átszervezett gazdasági, pénzügyi és munkaügyi tárcát. A volt védelmi miniszter, Michele Alliot-Marie lett a belügyminiszter.

Francia minisztérium élére elõször került észak-afrikai származású politikus a 41 éves Rachida Dati igazságügyi miniszter személyében. A Szocialista Párt korábbi gazdasági fõtitkára, Eric Besson - aki a két forduló között pártolt át Ségolene Royal szocialista jelölttõl Sarkozy táborába - közvetlenül az államfõ mellé rendelt, a "közélet értékeléséért" felelõs államtitkár lett. (Forrás: MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó