Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

210 embert letartóztattak a francia fővárosban hétfő este, akik a Srí Lankán dúló polgárháború civil áldozatai miatt tüntettek - jelentette az AFP.

Az engedély nélküli demonstráció blokádhoz és összecsapásokhoz vezetett. "Franciák, cselekedjetek most!", "Sarkozy, segíts rajtunk!" - skandálta a több száz ember a párizsi Gare du Nord pályaudvarnál a hétfő este tartott megmozduláson.

Az engedély nélkül megtartott demonstráció során a részvevők megbénították a környék forgalmát, jelentős fennakadásokat okozva. A tüntetők egy része ezután összecsapott a kivezényelt rohamrendőrökkel, akiket egyebek mellett üvegekkel hajigáltak meg. A francia rendőrség tájékoztatása szerint összesen 210 embert állítottak elő, akik közül 164-et őrizetbe is vettek.

A demonstráción elsősorban tamilok vettek részt, akik így akartak tiltakozni a Srí Lanka-i polgárháború civil áldozatai miatt. Az ázsiai szigetországban évtizedek óta tartó összecsapások néhány hete értek fordulóponthoz, miután a kormányerők a szeparatista tamil fegyveresek minden jelentős városát és bázisát elfoglalták, jelenleg pedig az utolsó egységek felmorzsolása zajlik. A tüntetők által osztogatott röplapok szerint a hadsereg az utóbbi napokban 1496 tamil civilt, köztük 476 gyermeket ölt meg. Az állítást független források nem erősítették meg.

Párizsban szombaton is volt demonstráció, akkor 11 ezren vettek részt a békés felvonuláson. Franciaországban becslések szerint 70 ezer tamil él.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó