Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A diákok leckéinek elkészítését ígérte, de végül az általános tiltakozás nyomán megbukott egy nagy csinnadrattával beindított új világhálós portál Franciaországban.

A faismesdevoirs.com (csinaldmegaleckemet.com) honlap szervezője, Stéphane Boukris fizető szolgáltatást tervezett, a portált bevezető reklámkampányban azt ígérte, hogy néhány euró fejében bárkinek elkészítik a házi feladatát. Az ötletes internetező nem habozott azzal népszerűsíteni a kezdeményezést, hogy nyíltan kifejtette: a vállalkozás "sértő az iskolarendszer számára", de "mivel van erre kereslet, azt ki kell elégíteni".

Ez a bejelentés természetesen már a portál megnyitása előtt óriási vihart kavart, és a meghirdetett márciusi nyitáskor annyi érdeklődő kattintott rá a webhelyre, hogy a rendszer összeomlott.

A meghirdetett márciusi nyitáskor annyi érdeklődő kattintott rá a webhelyre, hogy a rendszer összeomlott.

Az oktatási miniszter, Xavier Darcos heves szavakkal ostorozta a kezdeményezést, botrányosnak nevezte "a könnyebb megoldás piacosítására" alapított vállalkozást. Három nappal később Boukris bejelentette, hogy bezárja a portált, amely korábban azt ígérte, hogy az első napi lebénulás ellenére a befutott rendeléseket teljesíteni fogják. Boukris, mint arról a Le Monde című francia lap beszámolt, azzal indokolta visszalépését, hogy engedett a sajtó, a kormány és saját családja nyomásának, a hozzá közel állók vették rá erre a döntésre. Mindamellett korántsem biztos, hogy ezzel egyszer s mindenkorra befellegzett a vállalkozásnak.

Esetleg csak arról volt szó, hogy a webhely nem volt eléggé felkészült a keresletre. Boukris közlése szerint a nyitás napján előfordult, hogy másodpercenkénti kétezren klikkeltek a portálra, ez vált megoldhatatlan feladattá a házifeladat-megoldók számára. A történetnek azért nincs vége.

A felsült portáltervezőt egy másik, nem kevésbé vitatott internetes vállalkozás kiötlője azonnal alkalmazta. Ez a Note2be portál, amely tavaly vonta fejére a francia pedagógusok dühét, ugyanis azt ígérte, hogy osztályozni fogja - a tanárokat. Stéphane Cola, a Note2be egyik alapítója azóta már a Rentabiliweb nevű, szintén sokkoló ötletekre specializálódott világhálós vállalkozás fejlesztési igazgatója. Ő volt az, aki Stéphane Boukrist "projektvezetőként" felvette a cégéhez. Feladatul azt adta neki, hogy dolgozzon ki szilárdabb rendszert annál, amely már az első napon összeomlott, és ha ez sikerül, ugyanolyan vagy hasonló néven vágjon bele ismét a leckegyártásba.

Addig is, amíg erre sor kerül, a kiadó arra készül, hogy megjelentesse a feladatíró portál alapítójának történetét. Interneten a bukás is felérhet egy jó felvételivel.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó