Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A kormány nyomására az állami pénzügyi támogatásban részesült francia nagybankok vezetői mégiscsak lemondtak a tavalyi prémiumukról.

- Az intézmények vezetői lemondanak a 2008-as prémiumaikról - jelentette be Georges Pauget, a Francia Bankszövetség elnöke, miután - számos bankvezető társaságában - megbeszélést folytatott Nicolas Sarkozy államfővel. Az érthetőség kedvéért hozzátette: a lemondásról a bankok igazgatótanácsai döntöttek.

A pénzintézetek vezetői a válság miatt meggyengült pénzügyi szektornak nyújtandó újabb állami tőkeinjekció részleteiről egyeztettek a köztársasági elnökkel.

A BNP Parisbas, a Société Générale és a Crédit Agricole már korábban közölte, hogy nem utalja át a vezetőknek a tavalyi év bónuszát.

A francia elnök múlt csütörtökön kérte nyilvánosan az államilag megsegített bankok vezetőitől, hogy a jelentős pénzügyi mankóért cserébe átmenetileg mondjanak le vaskos prémiumaikról, különben törvényben fog arról rendelkezni a kormány. A Bankszövetség és több intézmény vezetője is akkor úgy reagált, hogy a jövedelmek kérdése kizárólag az igazgatótanácsok hatáskörébe tartozik.

Christine Lagarde gazdasági miniszter hétfőn már azzal fenyegette meg a bankokat, hogy ha nem teljesítik az államfő kérését, akkor "más kassza után nézhetnek", és a kormány nem fogja őket kisegíteni a válságban.

A miniszter egy szerda reggeli rádióinterjúban az autógyárak vezetőit is hasonló gesztusra, azaz a prémiumokról való lemondásra kérte, a várható állami támogatásért cserébe. Francois Fillon kormányfő kedden tárgyalásokat kezdett a járműipar válságára adandó válaszokról az ágazat képviselőivel, és rögtön jelezte: az állam 5-6 milliárd eurós támogatást ajánl az autógyártóknak.

A francia kormány a pénzügyi válság kezdetén 10,5 milliárd eurót ajánlott fel az ország hat legjelentősebb bankjának a recesszióba került gazdaság finanszírozására. A legnagyobb összeget a Crédit Agricole kapta: 3 milliárd eurót. A BNP Paribas 2,55 milliárd, a Société Générale 1,7 milliárd, a Crédit Mutuel 1,2 milliárd, a Caisse d'Epargne 1,1 milliárd és a Banque Populaire 950 millió euróhoz jutott.

A kölcsön első részletének kifizetése decemberben meg is történt a 360 milliárd eurós bankmentő csomag keretében, amelyből 320 milliárd euró a bankközi hitelek garantálására szolgál, és a pénzügyminisztérium a múlt héten jelezte, hogy az érintett bankok az első negyedév végéig újabb 10,5 milliárd eurós hitelben részesülhetnek.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó