Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nem bűncselekmény és nem sérti Victor Hugo írói méltóságát megírni A nyomorultak folytatását. Ezt állapította meg a minap egy francia bíróság, amely így hét évig tartó pereskedésnek vetett véget.

François CeresaFrançois Ceresa újságíró két folytatást is írt a híres regényhez, Cosette, avagy az illúziók ideje, és Marius, a szökevény címmel. Hugo örökösei azonban felháborodtak, mondván a szerző túl szabadon kezelte ősük művét. Azt is sérelmezték, hogy feltámasztotta Javert felügyelőt, aki az eredeti regényben öngyilkos lesz. Ezért beperelték a két folytatást megjelentető Plon kiadót.

2004-ben a párizsi fellebbviteli bíróság szimbolikus, egy eurós kártérítésre ítélte a kiadót, "mivel nem lehet folytatást írni olyan teljes műhöz, mint A nyomorultak." Az utódok ekkor a legfelsőbb bírósághoz fordultak, és elérték, hogy az esetet újra megvizsgálják "az író erkölcsi jogainak megsértése" címén.

A legfőbb francia törvényszék azonban úgy döntött, hogy nem ad helyt a panasznak, hanem kimondta: a regény folytatásának megírásával semmilyen bűncselekmény nem történt - már csak azért sem, mert Francois Ceresa "nem tekinti magát olyan tehetségnek, mint amilyen Victor Hugo volt."

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó