Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A több mint ötven évvel ezelõtt megalakult Nemzetközi Televíziós és Rádiós Egyetem (URTI) a világ kulturális javainak audiovizuális terjesztését végzõ, 52 rádió- és tv-csatornát tömörítõ non-profit szervezet. Az URTI 1989 óta minden évben egy adott témában készített mûsorok közül azok eredeti megvalósítása, szakmai színvonala és a világ kulturális örökségének megõrzéséhez való hozzájárulása alapján választja ki a legjobbakat. Az idei versenyben - melynek témája az emigráció volt - 22 tagintézmény 29 mûsora vett részt.

A zsûri október 6-án Romániában hozta meg döntését: az idei Nagydíjat Ránki Júliának Aki hallja, adja át! címû mûsoráért ítélte oda, amely 1956-ban Magyarországról kivándorolt emberek életét mutatja be fél évszázaddal késõbb, archív hanganyagok és visszaemlékezések felhasználásával. A zsûri értékelése szerint a mûsor készítõje képes volt szerényen a háttérben maradni, elkerülte azt a csapdát, amit a hangfelvételek átszerkesztése kínált volna, így az egyéni visszaemlékezések jutottak érvényre. „Megrendítõ és árnyalt, kiválóan megvalósított mûsornak jutott az elismerés, ahol a tartalom és a forma tökéletes összhangban állnak" - olvasható az URTI honlapján is közzétett értékelésben. (Forrás: Metro)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó