Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Hatalmas lakótelepet építenek Párizsban, a 12 ezer lakás hőellátását geotermikus energiával szeretnék megoldani. A francia főváros alatt már folynak a fúrások: két kilométerről fogják felszínre hozni a vizet.

"Minél mélyebbre fúrunk, annál melegebb a víz" - mondta el a fúrást felügyelő Michel Galas. A két kilométeres mélységben található 57°C fokos víz már alkalmas a 12 ezer lakást magába foglaló, a tervek szerint 2011-re elkészülő lakótelep fűtésére.  A kérdés csak az, elég vizet találnak-e, hiszen a városban egy hasonló projekt már meghiúsult 2007-ben amiatt, hogy a fúrások nem tudtak elég hővizet a felszínre hozni. Denis Baupin, a főpolgármester ökológiai helyettese elmondta, Párizst nem lehet önellátóvá tenni pusztán geotermikus energiával, de a cél nem is ez, hanem pusztán az energiafüggőség csökkentése.

A '70-es, '80-as években közel harminc, geotermikus energiát hasznosító létesítmény épült a francia főváros környékén, akkor azonban a csökkenő kőolaj-árak miatt leálltak a fejlesztések. - Franciaország lemaradt a többi európai országhoz képest a geotermikus energia hasznosításában - állítja Baupin. Most, a kőolaj drágulásával és a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével be szeretnék hozni ezt a lemaradást.

A 31 millió euróba (9 milliárd forintba) kerülő mostani projekt e cél első lépése. Három hónapos fúrással jutnak le kétkilométeres mélységbe, s ezután derül ki, megvalósítható-e az új lakótelep energiaszükségletének több mint felét biztosító, a várost évente 14 ezer tonna széndioxid-kibocsátástól mentesítő beruházás.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó