Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nicolas Sarkozy mindenekelõtt az európai alkotmányos válság megoldását szorgalmazná, ha elnökké választanák. A legnagyobb jobbközép párt jelöltje külpolitikai terveit ismertetõ sajtóértekezletén megerõsítette, egy egyszerûsített, úgynevezett mini-alkotmányt javasol, amely mûködõképessé tenné a 27 tagú unió intézményeit és ami az európai alkotmány megmentése szempontjából nagyon figyelemreméltó, elkerülné az újabb népszavazást, ellentétben szocialista riválisával, aki már beígérte a második franciaországi referendumot az európai alkotmányról.

Nicolas Sarkozy ismét kijelentette, hogy szerinte Törökországnak teljes jogú tagként nincs helye az Európai Unióban. A francia baloldal túlzott Amerika-barátsággal vádolja Sárközyt, ezért a jobbközép jelölt különösen gondosan fogalmazott, amikor a francia-amerikai viszonyról beszélt.

- Az Egyesült Államok és Franciaország közötti barátság mély és erõs, de ez nem azonos az alávetettséggel – így a jelölt.

Sarkozy azt is kiemelte, hogy az igazi barátság teljes egyenjogúságot is jelent.

Összességében rendkívül tájékozott, szinte profi külpolitikus benyomását keltette. Ez nemcsak azért fontos, mert a francia diplomáciát gyakorlatilag az államfõ irányítja, hanem azért is, mert a szocialista rivális igazi gyenge pontja épp a külpolitika.
{mospagebreak}

Sarkozy rossz viccnek tartja a lakásbotrányt

Lakásbotrányba próbálta belekeverni Sarkozyt a Le Canard Enchainé címû szatírikus hetilap. Legalább 300 ezer eurót (76 millió forintot) takarított meg a francia, kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökjelöltje, Nicolas Sarkozy belügyminiszter és felesége, amikor 1997-ben Párizs egyik legelegánsabb külvárosának polgármestereként áron alul vásároltak meg egy luxusingatlant - állította szerdán megjelent számában a Le Canard Enchainé címû szatirikus hetilap.

Sarkozy rágalmazásról beszélt, de nem perelte be a lapot. Elõhúzott viszont dokumentumokat arról, hogy 1997-ben abban a házban ketten is olcsóbban vettek lakást, mint õ.

(Forrás: Keleti Miklós, MR)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó