Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Azóta ketten meghaltak, egyikük súlyos beteg, egy másikuk börtönbüntetését tölti, két család pedig visszatelepült Magyarországra. A többiek viszont így vagy úgy igyekeznek talpon maradni – felkeltve idõnként a helyi, illetve a magyarországi sajtó érdeklõdését is. Elhelyezkedésre – legalább részmunkaidõre, határozott idejû alkalmazotti szerzõdésre, alkalmi munkára – azoknak van nagyobb esélyük, akik elfogadhatóan megtanultak franciául.

Így például Krasznai Sándornak, aki péküzletben dolgozott, ahol a nyelvet is elsajátította. Vagy a gyerekeknek, akik francia anyanyelvûekkel járnak iskolába, s az Európai Parlamentnek is otthont adó francia nagyvárosban, a legkülönbözõbb bõrszínûek olvasztótégelyében senkinek nem tûnik fel, hogy mások lennének.

Van persze, akinek csak alkalmi takarítói állás jut, másoknak ennyi sem. De a francia szociális ellátórendszer senkit nem hagy teljesen magára. Mint Elszász fõvárosa önkormányzatának szociális osztályán megtudtuk, Strasbourg akár a jobbára lakótelepen található lakások bérleti díjának 90 százalékát is átvállalhatja a rászorulóktól.

A nyugdíjasok és a rokkantak eleve jogosultak ellátásra, a munkanélküli segély pedig annyi ideig jár, amíg a kedvezményezett elõtte dolgozott. Mindent összetéve egy nagyobb család 1500 euró (387 ezer Ft) bevételhez juthat, ami, ha nehezen is, de elégséges a legszükségesebbekre. (Forrás: NOL)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó