Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Michel Desjoyeaux nyerte a Vendée Globe szóló földkörüli vitorlásversenyt. A francia hajós másodszor diadalmaskodott a világ egyik legnehezebb megmérettetésén, s 84 napos eredményével új csúcsot állított fel.

A 43 éves, Professzornak nevezett Desjoyeaux teljesítménye azért is különleges, mivel a november 9-i rajt után kevéssel Foncia nevű vitorlása műszaki hibája miatt vissza kellett fordulnia, és a leggyorsabbakhoz képest csak mintegy negyvenórás hátránnyal kezdhette meg ismételten a versenyt. Igaz, ezzel egyben ki is maradt a Vizcayai-öböl térségében dúló viharból, ami a többieket igencsak megtépázta.

A 2001/2002-es kiírásban 93 napos eredményével győztes Desjoyeaux ezúttal 84 nap 3 óra 9 perc és 8 másodperces idejével megdöntötte honfitársa, a mostani viadalon kiesett Vincent Riou 87 nap és 10 órás rekordját.

A második helyen várhatóan a szintén francia Roland Jourdain (Veolia Environnement) fut majd be néhány nap múlva, a harmadik az ugyancsak francia Armel Le Cléach (Brit Air) lehet.

A hatodik Vendée Globe résztvevői, harmincan - köztük két nő - a franciaországi Les Sables d,Olonne-ból indultak, hogy kikötés nélkül teljesítsék a 43 ezer km-es távot a Jóreménység foka, Ausztrália déli partjai, valamint a Horn-fok mellett elhaladva. Közülük még 12-en vannak versenyben.

A Vendée Globe 1992-93-as sorozatában Fa Nándor a legjobb nem franciaként az ötödik helyen végzett 128 napos eredményével.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó