Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A ruandai kormány úgy döntött, hogy a jövőben a francia nyelv helyett az angol lesz kötelező az iskolákban. Az állami tisztségviselők számára pedig a kabinet kötelezővé tette az angol nyelv ismeretét.

Jelenleg a lakosság zöme a francia nyelv helyi dialektusát használja, csupán öt százalékuk beszél angolul. Ennek ellenére a ruandaiak közül egyre többen - főként üzletemberek és egyetemisták - vélekednek úgy, hogy a francia egyre fölöslegesebbé válik számukra.

Megfigyelők szerint a francia nyelv visszaszorítása az oktatásban összefüggésben lehet azzal is, hogy az utóbbi időben megromlott Ruanda és Franciaország kapcsolata.

Ruanda azzal vádolja Franciaországot, hogy aktív szerepet játszott az 1994-es ruandai népirtásban, amikor több mint 800 000 embert mészároltak le.

Ruanda azzal vádolja Franciaországot, hogy aktív szerepet játszott az 1994-es ruandai népirtásban, amikor több mint 800 000 embert mészároltak le. Legalább 30 francia politikust és katonát személyesen is felelősnek tartanak, közöttük Francois Mitterrand volt elnököt, és Eduard Balladur egykori kormányfőt.

Francia részről azt hangoztatják, hogy a mészárláskor a francia haderő a civil lakosságot védelmezte.

A két ország kapcsolata 2006-tól kezdődően hidegült el, amikor egy francia bíró azzal vádolta Paul Kagame ruandai elnököt, hogy része volt a volt elnök, Juvenal Habyarimana halálában, amikor a politikus repülőgépe eddig ki nem derített körülmények között zuhant le. Kagame elnök azóta is többször tagadta, hogy bármiféle részvétele lett volna az egykori elnök balesetében. Szerinte Habyarimana haláláért a hutu szélsőségesek felelősek.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó