Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Véget ért Franciaország fél éves európai uniós elnöksége is. Strassbourgi évértékelő beszédében Nicolas Sarkozy francia elnök hangsúlyozta: Európa mozgalmas félévet zárhat le. Az Unió jó úton jár a globális pénzügyi válság leküzdése, és egy új, egységes klímaprogram kialakítása felé.

A brüsszeli uniós csúcstalálkozón a tagállamok képviselői azonban egyetértettek azzal, hogy a francia elnökség alatt előrelépett az Unió. A legfontosabb eredmények közé tartozik a hét elején elfogadott Klíma- és Energia Paktum, a pénzügyi válság kapcsán életbe lépett európai pénzügyi támogatási rendszer, valamint a Lisszaboni Szerződés ügyének felkarolása.

{flvremote}

http://atv.hu/images/atv_flvplayer-rtmp.swf?title=Sarkozy búcsúzott&file=rtmp://flash0.atv.hu/vod/081219_vilagkep_hiperaktiv_elnokseg&image=http://atv.hu/files/news_video_image/10301.jpg

{/flvremote}

Sarkozy elnök azonban azt is kiemelte: a francia uniós elnökség egyik legnagyobb érdemének az Oroszország és Grúzia közötti közvetítést tartja. Mindössze néhány héttel az uniós elnökség kezdete után ugyanis Sarkozy rögtön Oroszországba, majd Grúziába repült, hogy közvetítésével elősegítse a fegyverszünet megkötését. Azóta Moszkva és Tbiliszi már békés tárgyalássokon igyekszik megegyezésre jutni a vitás területek fennhatóságáról.

Úgy tűnik, hogy az év közepén holtpontra jutott Lisszaboni Szerződést is sikerül feltámasztani. A hét végén kötött megállapodás szerint az írek 2009 októberében újabb népszavazást tarthatnak az Unió alkotmányának sorsáról.

Sarkozy emellett kilátásba helyezte az Unió soron következő bővítését: Horvátország már akár 2010-ben, vagy 2011-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz. Sarkozy azt ígéri, hogy az év végéig tartó elnökség utolsó percéig teljes erőbedobással dolgozik, hogy a lehető legjobb állapotban adhassa tovább a posztot a cseh soros elnökségnek.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó