Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

"Mugabénak mennie kell" - hangzott el Nicolas Sarkozy szájából az Élysée palota dísztermében, az Emberi Jogok Nyilatkozata születésének 60. évforulója alkalmából, hétfõn. Beszédét többek között a "The Elders" szervezet prominensei elõtt mondta, amely tagjának tudhatja a korábbi amerikai elnököt, Jimmy Cartert, az énekes Bono-t és Richard Bronsont.

A francia elnök afrikai diktátoroknak címzett ultimátumait egy, a zimbabwei elnöknek, Robert Mugabénak címzett felszólítással gyarapította: "Tiszteletem Dél-Afrikának és Dél-Afrika elnökének Thabo Mbekinek fáradozását, de amikor egy diktátor nem akar hallani, nem akar érteni, az államfõknek és kormányoknak be kell szüntetniük a párbeszédet. Itt az ideje megmondani Mugabe úrnak, hogy elég áldozatot szedett már a népébõl, Zimbabwe lakóinak joguk van a szabadsághoz, a biztonsághoz és az emberi méltósághoz."

Itt az ideje megmondani Mugabe úrnak, hogy elég áldozatot szedett már a népébõl, Zimbabwe lakóinak joguk van a szabadsághoz, a biztonsághoz és az emberi méltósághoz."

Sarkozy bátorította a szudáni elnököt, Omar el-Béchirt, hogy válassza a békét Darfúrban, hiszen a jövõ az õ kezében van. "Vitán felül áll, szükségünk van a szudáni kormányra ahhoz, hogy megtaláljuk a békét Darfúrban, de Béchirnek kevés ideje maradt a döntésre. Ha változtat álláspontján, a nemzetközi közösség tárgyal vele, ha nem változtat, nemzetközi bünetõbíróság elõtt kell szembe néznie a következményekkel" - utalt az elnök egy 2007-es elfogatóparancsra, amelyet Omar Béchir egyik minisztere ellen adtak ki háborús bûnök és emberiség elleni bûntettek elkövetése miatt a darfúri tartományban.

Az elnök kitért a Párizs és Peking között, a dalai láma nyári fogadása miatti nézeteltérésre is. "Franciaország hûtlenné válna történelméhez, ha nem fogadna egy Nobel Békedíjast." Megnyugtatásképpen hozzátette: "Meggyõzõdésem, hogy Kína egyike a világ nagyjainak és helye van a kormányzásában."

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó