Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egy francia mesterlövész magyaráz görög társánakA parlament alsóháza (Nemzetgyűlés) megszavazta François Fillon tervezetét, melynek értelmében Franciaország idén 2100 külföldön szolgáló katonát hívna vissza. A létszámcsökkentést a kormány azzal indokolja, hogy egyes missziók fenntartása okafogyottá vált, és ilyen módon jelentősen mérsékelni lehet az ország kiadásait.

Nem okozott meglepetést François Fillon kezdeményezése: Nicolas Sarkozy államfő már január elején bejelentette, idén kétezer külföldi missziókban részt vevő katonát hívnának haza. A stabil parlamenti többséggel rendelkező jobboldali kormánypárt (UMP) indítványát mindkét ház megszavazta. A legnagyobb ellenzéki erő, a Szocialista Párt (PS) nem vett részt a szavazáson, így tiltakozva Nicolas Sarkozy vezetési stílusa ellen.

Franciaország öt küldetését hosszabbítja meg: Csád, Elefántcsontpart, Koszovó, Közép-Afrikai Köztársaság és Libanon.

Ennek értelmében Franciaország öt küldetését hosszabbítja meg (Csád, Elefántcsontpart, Koszovó, Közép-Afrikai Köztársaság és Libanon). Ugyanakkor 2100 katonát vonnak ki idén az afrikai kontinensről: legalább ezer francia katona – akik az EUFOR, az EU nemzetközi haderejében szolgálnak – megy haza Csádból és a Közép-Afrikai Köztársaságból. Az elefántcsontparti rendfenntartó erők létszámát 1100 fővel csökkentik, és e döntést napokon belül végrehajtják.

A francia hadsereg kivonja továbbá két hadihajóját Libanon környékéről, de Fillon igyekezett hozzátenni, Franciaország érdeke, hogy Libanon stabilizálódjon, így országuk továbbra is állomásoztat katonákat a közel-keleti országban (a legújabb libanoni eseményeket itt tekintheti meg). A Koszovóban szolgáló kontingenst nem kívánja csökkenteni Franciaország.

A kormányfő lépését azzal indokolta, hogy Elefántcsontparton a legutóbbi választások következtében stabilabbá vált az ország, így nincs értelme nagy létszámú hadsereget állomásoztatni az afrikai államban. Csádban és Közép-Afrikában pedig az EUFOR-t az ENSZ békefenntartói fogják felváltani.

A kormány döntésére a világméretű gazdasági válság is rányomta bélyegét. A krízis nem kerülte el Franciaországot sem, és az állam hadi kiadásait szeretnék ilyen módon csökkenteni. Erre hivatkozva Franciaország nem növeli afganisztáni kontingensét, melyre az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama kérte a NATO-tagállamokat.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó