Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Rendhagyóra sikerült Nicolas Sarkozy újévi köszöntője. A francia államfő beszédében az elmúlt évet fáradságosnak nevezte és kiállt az elodázhatatlan reformok mellett. Arra számít, hogy országa a gazdasági válságból megerősödve jöhet ki. Sólyom László köztársasági elnök ezzel szemben csak költői kérdésként fogalmazta meg Magyarország kapcsán, hogy vajon hogyan kerülhetünk ki a krízisből. Sarkozy kommunikációs leckéje.

Alaposan felkészült a francia államfő kommunikációs stábjával a szokásos újévi köszöntőre. Az elnöki beszéd külsőségekben sok újdonságot tartogatott: Nicolas Sarkozy szónoklatát az Elysée-palota könyvtárában tartotta meg egy pulpitus mögött állva, háta mögött az Európai Unió és Franciaország zászlajával. A beszéd elhangzása előtt és után a francia nemzeti himusz, a Marseillaise csendült fel. 

Rendhagyó évhez rendhagyó beszéd illik

Tudatában annak, hogy az államfő újévi köszöntője a legnézettebb politikai esemény (12 millió nézőhöz jut el az üzenete), Sarkozy kihasználta ezt az alkalmat arra, hogy az ország előtt álló nem túl népszerű reformokhoz társadalmi támogatást szerezzen, ugyanakkor optimizmust sugározva reményt adjon az embereknek.

Az államfő elismerte, hogy a 2008-as év mindenki számára nehéz volt, és a következő évben is hasonló kihívásokkal kell szembenéznie Franciaországnak. Ezért az égetően fontos reformokat – ilyen például az oktatási és az egészségügyi átalakítás – gyorsabban és átfogóbban kell végrehajtani. Beszédében elmondta, hogy kész szembenézni a 2009-ben is folytatódó krízissel. Ennek részeként bejelentett egy 26 milliárd euró értékű csomagot a gazdaság megsegítésére, és megemlítette a kormány által megtett lépéseket, melyek a hazai autóipar összeomlását akadályozták meg. Sarkozy a válság ellenére bizakodva tekint a jövőre: szerinte Franciaország a krízisből megerősödve fog kikerülni.

A francia államfő ismét mérleget vont Európai Uniós tevékenységéről: az EU soros elnökeként tevékenyen részt vett a pénzügyi krízis enyhítésében, a grúziai béke helyreállításában, a Mediterrán Unió létrehozásában és a közös energia- és klímacsomag elfogadásában.

A beszéd visszhangja

Francois Fillon kormányfő az újévi köszöntőjére reagálva támogatásáról biztosította Nicolas Sarkozyt. Hozzátette, bátorságra utal, hogy meghátrálás helyett a reformok élére állt az államfő. Szerinte Sarkozy beszédje elérte célját, hogy támogatást szerezzen a kormány reformtörekvéseinek.

Másképp értékelte az elnöki szónoklatot az ellenzék. Benoit Hamon kemény kritikával illette az államfőt: a Szocialista Párt (PS) szóvivője szerint Sarkozy képmutató, amikor hangoztatja, hogy a válság miatt változásokra van szükség, de a saját politizálásán nem változtat semmit. A centrista MoDem egyik Európai parlamenti képviselője úgy véli, a beszéd semmi újdonságot nem tartalmaz, noha az elnök köszöntőjében pragmatikusabb politizálást hirdetett meg.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó