Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A szocialisták után a kormánypárt is tisztújítást tartott Franciaországban: a tagság a hétvégén a volt szociális minisztert, Xavier Bertrandot választotta az Unió egy Népi Mozgalomért (UMP) főtitkárává. Bertrand belső reformokat hirdetett meg, hogy modernizálja pártját, és „száz százalékig a franciák hasznára legyen.”

Mindenki számára egyértelmű volt, hogy ezentúl ki dirigálja az UMP-t. Xavier Bertrand amellett, hogy párttársa, Nicolas Sarkozy államfő támogatását élvezi, ellenjelölt nélkül indult a főtitkári posztért. Ezek után nem csoda, hogy elsöprő többséggel nyerte meg a választást. Bertrand kinevezésekor kijelentette, még jobban ki van éhezve a kihívásokra, mint miniszterként.

Új vezetésXavier Bertrand, az UMP megválasztott főtitkáraBertrand kinevezésével a párt tagsága többnyire elégedett. A főtitkár korábban 5 évig tevékenykedett miniszterként, előbb az egészségügyi-, majd a szociális minisztériumban hajtott végre jelentős reformokat. Idén távozott a szociális tárca éléről, és jelöltette magát a pártvezetői tisztségre. Jó kapcsolatokat ápol a párt tagságával is, egy társa újságnyilatkozatában megjegyezte: „még mindig velünk eszik. Egy biztos: a pártnak igazi vezére lesz.”

Az új főtitkár célja, hogy modernizálja pártját, amely nyitott marad minden ideológiára. Ehhez híven a legmagasabb politikai testületbe (Bureau Politique) három különféle világnézetű támogatója, a volt szocialista Eric Besson, a centrista Philippe Daubresse és a liberális Axel Poniatoski is bekerült. Nem titkolt célja továbbá, hogy pártja 2012-re félmilliós tagsággal büszkélkedhessen. Az UMP jelenleg 260 ezer taggal rendelkezik. Rövid távú célja pártját felkészíteni a közelgő európai parlamenti (EP) választásokra.

Egyes vélekedések szerint Bertrand munkáját kevésbé fogja ellenőrizni az államfő az Elysée-palotából, mint a párt korábbi vezetőjét, Patrick Devedijant. A vezetőségben viszont több magas beosztású kormánytag neve is szerepel: a párt Nemzeti Tanácsának három társelnöke Brice Hortefeux, Jean-Louis Borloo környezetvédelmi miniszter, és a belügyi tárca vezetője, Michele Alliot-Marie lett. A legfőbb politikai testület tizenhat tagja között szerepel továbbá Rachida Dati igazságügyi miniszter, Rama Yade, a külügyi tárca emberjogi államtitkára, és Christine Boutin lakáshatási miniszter is.

Borsot törhet Bertrand orra alá a párt szóvivője, Fréderic Lefebvre és Jean-Francois Copé parlamenti frakcióvezető is. Egy sajtó számára nyilvános tájékoztatón korábban Lefebvre és Bertrand személyeskedésektől sem mentesen kritizálta egymást. Copé pedig nehezen tudja elfogadni, hogy az Elysée-palotával kell osztoznia a törvényhozatalban.

Sarkozy utódja?

A 45 éves konzervatív politikus ambíciózus, tettrekész politikus, akinek karrierjéről a baloldali média is elismerően ír. A Libération szerint a főtitkárság egy ugródeszka Bertrand számára, és az sem kizárt, hogy a 2017-es elnökválasztásra az UMP Xavier Bertrandot jelöli. Addig is kemény csatákat kell megvívnia párton belül és kívül.

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó