Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia elnök - az izraeli szárazföldi offenzíva ellenére - megkezdte kétnapos közel-keleti körútját.

"Izrael szárazföldi hadműveleteinek megindulása nem változtat az elnök programján" - adta hírül az Elysée. Az államfő az előzetes terveknek megfelelően hétfőn és kedden a közel-keleten keresi a béke felé vezető megoldásokat.

Sarkozy és Tzipi Livni január 1-én PárizsbanSarkozy az egyiptomi Sarm-el-Sheikben ebédel Hoszni Mubarak elnökkel, majd Ramallahba megy, ahol Mahmúd Abbásszal a palesztin elnökkel tárgyal, még annak New Yorkba való indulása előtt. Vacsorára hivatalos az izraeli miniszterelnöknél, Ehud Olmertnél. Kedden Szíriába utazik, ahol Bachar el-Asszaddal lesz megbeszélése, utána Bejrútban, Michel Sleimane Libanoni elnökkel találkozik. Körútja végén Nicolas Sarkozy a Dél-Libanonban állomásozó francia katonáknak adja át újévi üdvözletét.

Legkevesebb, amit mondhatunk - írja a Le Figaro - a körútnak nem a legjobbak az előjelei. A szombaton az EU-val közösen kiadott francia felszólítás az azonnali tűzszünetre alig talált visszhangra. Pénteken a Párizsban tárgyaló diplomáciai vezető Tzipi Livni világosan elutasította a tűzszünet gondolatát is. A gázai övezet megszállásával pedig Izrael világosan megmutatta elhatározását, miszerint felszámolja a Hamasz gázai hadállásait. New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig nem tudott elmarasztaló határozatot hozni Izrael ellen George Bush vétója miatt.

A Hamasznak súlyos felelőssége van a gázai palesztinok szenvedéséért, mivel szándékosan megszegte a fegyverszünetet és újra rakétákkal kezdte lőni Izraelt.

Mindezek ellenére Sarkozy újra kísérletet tesz a harcok beszüntetésére és ezzel vékony jégre lépett. Újra előhozza - egyébként nem új - javaslatát, miszerint európai haderő küldését indítványozza a térségbe a tűzszünet biztosítása és a Hamasz fegyvercsempészésének megakadályozása érdekében. "A Hamasznak súlyos felelőssége van a gázai palesztinok szenvedéséért, mivel szándékosan megszegte a fegyverszünetet és újra rakétákkal kezdte lőni Izraelt" - mondta Sarkozy ma reggel a libanoni tévének adott interjúban.

Sarkozynek, aki december 31. óta már nem elnöke az Európai Tanácsnak, összhangban kell lennie a cseh javaslattal, hiszen Mirek Topolanek szóvivője szombaton "védekezőnek" nyilvánította az izraeli hadműveleteket.

Kockázatos vállalkozásában Sarkozy azonban nem marad aduk nélkül. "Az izraeliek barátja", nomeg a palesztinoké is - ahogy múlt júniusban a Knesszetben mondta; ő hozta diplomáciai tető alá Bachar el-Asszadot és a hamaszt vezető politikusát Khaled Mechalt. Szintén jó kártya Sarkozy kezében, hogy Párizsnak hivatalosan nincs kapcsolata a palesztin mozgalommal, melyet az EU terroristának tart. Az amerikaiak pillanatnyi távollétében az elnök Európának juttathat szerepet a konfliktusban.

Ha az izraeli és arab tárgyalófelek szemében hiteles tud lenni, utat nyithat ezzel konkrét európai törekvések számára. Egy biztos: Sarkozy lehet, hogy a közel-keleti kör négyszögesítését fogja most megkísérelni.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó