Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A közvéleménykutatások szerint az akciót a társadalom is széles körben támogatja.

Nyugattól Kelet-Európáig több országban is sztrájkba kezdtek a dolgozók a hét második felében.

Franciaországban több százezer munkás kezdett országos sztrájkba, hogy így kényszerítse a kormányt a munkahelyek és a fizetések védelmére. A sztrájk ezen kívül tiltakozást is jelent a francia kormány intézkedései ellen. A szakszervezetek szerint Nicolas Sarkozy elnök lépései nem jelentenek hatékony megoldást a gazdasági válság kihívásaira.

A tömegközlekedés, az iskolák, kórházak, postahivatalok, az elektromos művek, bíróságok és az állami televízió csak néhány intézmény azok közül, ahonnan a szakszervezetek jelezték, szívesen csatlakoznának az országos sztrájkhoz. A közvéleménykutatások szerint az akciót a társadalom is széles körben támogatja.

Párizs egyik legnagyobb repülőterét, az Orly-t is elérte a sztrájkhullám. Egyes járatokat végleg töröltek, mások késve indultak. Az Air France légitársaság előre láthatóan az Orly-ról induló rövid- és közép távú járatainak 30 százalékát törölni fogja.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó