Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A közvéleménykutatások szerint az akciót a társadalom is széles körben támogatja.

Nyugattól Kelet-Európáig több országban is sztrájkba kezdtek a dolgozók a hét második felében.

Franciaországban több százezer munkás kezdett országos sztrájkba, hogy így kényszerítse a kormányt a munkahelyek és a fizetések védelmére. A sztrájk ezen kívül tiltakozást is jelent a francia kormány intézkedései ellen. A szakszervezetek szerint Nicolas Sarkozy elnök lépései nem jelentenek hatékony megoldást a gazdasági válság kihívásaira.

A tömegközlekedés, az iskolák, kórházak, postahivatalok, az elektromos művek, bíróságok és az állami televízió csak néhány intézmény azok közül, ahonnan a szakszervezetek jelezték, szívesen csatlakoznának az országos sztrájkhoz. A közvéleménykutatások szerint az akciót a társadalom is széles körben támogatja.

Párizs egyik legnagyobb repülőterét, az Orly-t is elérte a sztrájkhullám. Egyes járatokat végleg töröltek, mások késve indultak. Az Air France légitársaság előre láthatóan az Orly-ról induló rövid- és közép távú járatainak 30 százalékát törölni fogja.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó