Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A PS által péntek hajnalban kiadott hivatalos közlemény szerin Ségolène Royal a szavazatok 60,62 százalékát szerezte meg, Dominique Stauss-Kahn volt gazdasági miniszter 20,83 százalékkal a második, Laurent Fabius volt miniszterelnök pedig 18,54 százalékkal a harmadik helyen végzett. A közvélemény számára is legnépszerûbb Royal ezzel esélyt kapott arra, hogy Franciaország elsõ nõi államfõje legyen.

Elõször fordult elõ, hogy a legnagyobb francia ellenzéki párt nagygyûlésekkel és televíziós vitákkal tarkított nyilvános, párton belüli kampányt rendezett az elnökjelöltségért. A hathetes kampány zárásaként a párttagok titkos szavazáson dönthettek arról, hogy ki induljon a 2007. április 22-re kiírt köztársaságielnök-választáson a PS színeiben. A szavazásra jogosult 218 711 párttagból 178 ezren vettek részt a voksolásban, így a részvételi arány 82,04 százalék volt. A választás eredményérõl közölt adatok még nem tartalmazzák a külföldön és a tengerentúli francia megyékben leadott szavazatokat.

Az 53 éves Royal, egykori környezetvédelmi, majd iskola- illetve családügyi miniszter az „igazságos rend" és a részvételi demokrácia erõsítését tûzte zászlajára. Az 57 éves Dominique Stauss-Kahn szociáldemokratának nevezi magát és teljes foglalkoztatottságot ígérõ szociálliberális programmal indult. A leginkább balra helyezhetõ, 60 éves Laurent Fabius, aki az európai alkotmányról tartott 2005. májusi népszavazáson a nemre buzdította híveit, mindvégig baloldali elkötelezettségét hangsúlyozta, és egy liberális Európa elleni fellépést szorgalmazott.

Nagyarányú gyõzelmével Royale az erõ pozíciójából indulhat neki a 2007. április 22-re kiírt elnökválasztás kampányának. Közvélemény-kutatások szerint a választók 50-50 százaléka támogatná õt, illetve a jobboldal nagy favoritját, Nicolas Sarkozy belügyminisztert, ha õk jutnak be az elnökválasztás második fordulójába.

Elsõ nyilatkozatában Royal örömének adott hangot, különös tekintettel a párttagok által kifejezett magas támogatottságára, és összefogásra buzdította a szocialistákat. Dominique Stauss-Kahn és Laurent Fabius ugyancsak azonnal szorgalmazta, hogy az elõválasztás lezárultával a szocialisták tömörüljenek Ségolene Royal mögött a jobboldal legyõzésének érdekében. (Hetek)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó