Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Szmogriadót rendeltek el Franciaország több régiójában a levegőben szálló por magas koncentrációja miatt. A Párizs környéki agglomeráció számít az egyik legérintettebb országrésznek, de különösen súlyos a helyzet az északnyugat-franciaországi Normandiában, illetve a délkeleti országrészben is. A közel másfél millió lakosú Lyon városát vasárnap nem is szürke, hanem sötétbarna szmogfelhő takarta.

"A magas porkoncentráció kialakulásának egyszerre vannak az időjárásra, illetve az emberi tevékenységre visszavezethető okai" - mondta a Normandia levegőjét vizsgáló intézet egyik munkatársa. Magyarázata szerint a szokatlan hideg miatt sokkal többen gyújtottak be a kályhákba, ami hirtelen megnövelte az ipari tevékenység, valamint a kipufogógázak által okozott szennyezést, és az valósággal "ráült" az érintett régiókra a szombat óta tartó szélmentes, napos, hideg idő miatt. 

A hatóságok az érintett területeken 20 kilométeres óránkénti sebességcsökkentést rendeltek el azokon az útszakaszokon, ahol 70-nél gyorsabban lehet közlekedni. Ez azt jelenti, hogy az autópályákon 130 helyett csak 110-zel, az országutakon pedig kilencven helyett csak hetvennel lehet haladni.

"A rendőrség természetesen a módosított sebességhatárok alapján ellenőrzi és bünteti az autósokat" - mondta az InfoRádiónak a párizsi rendőrség egyik szóvivője.

Az egészségügyi hatóságok azt javasolják az embereknek, hogy ne végezzenek semmilyen megerőltető fizikai tevékenységet, ne dohányozzanak, illetve halasszanak későbbre minden olyan munkát, amelyhez környezetszennyező anyagot, például oldószert kell használni. A fával fűtőknek azt javasolják, hogy minél kevesebbet tüzeljenek, az autósokat pedig arra biztatják, hogy vegyék igénybe a tömegközlekedést.

S. Ráduly János (Párizs)
A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó