Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az üzletek is angolul köttetnekAz új Francia Ellenállás álláspontja szerint az angol nyelv teljesen megszállta a francia mozgókép világát és a zenét, most pedig megpróbálja a francia munkahelyeket is az uralma alá hajtani.

Myrad képviselõ úr ezt roppant veszélyesnek tartja, mivel véleménye szerint a francia nyelv közvetíti az ország szellemiségét és a nemzeti identitást is jelenti. Megítélése szerint hiba lenne, ha az országban üzletet lebonyolító vállalkozások a saját kultúrájukat is a franciákra erõltetnék.

A franciák már hoztak egy törvényt az angol nyelv ellen, korlátozták a rádióban lejátszásra kerülõ angol nyelvû könnyûzenei dalok arányát, bár ezzel nem tudták megakadályozni a nyelv az országba történõ növekvõ beszivárgását.

A szakszervezetek által lobogtatott felmérés szerint, a francia cégek 7 százaléka használja az angolt elsõdleges nyelvként, és a multicégek automatikusan angol nyelven megszövegezett e-maileket küldenek a francia munkatársaiknak, függetlenül attól, hogy azok megértik-e az üzenetet, vagy sem. Jean-Loup Cuisiniez, szakszervezeti képviselõ szerint ez a trend veszélyes és bántó a francia alkalmazottakra nézve, sõt, a vállalati hatékonyság és biztonság rovására mehet az, hogy az alkalmazottak nem értik a részükre adott utasításokat.

Egy francia internetes magazin vezetõje szerint azonban elkéstek az angol nyelv térnyerését megakadályozó intézkedésekkel. Bár õ is szeretné, hogy a francia nyelv legyen a nemzetközi üzleti nyelv, úgy látja, hogy nem a megfelelõ lépés az angol nyelv betiltása - hiszen az angol sem így vált globális nyelvvé.

A francia nyelv diplomáciában és üzleti életben történõ használatának a csökkenése sokakat tölt el aggodalommal, mivel szerintük ez Franciaország világszínpadi szerepének a csökkenését vonja maga után. Ennek ellenére kevés francia ismeri el a nyelvi területen szerzett vereséget, és „les businessmen"-ként illetve „les manager"-ként segíti az ellenség elõretörését. (Forrás: Hetek Online)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó