Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Legfrissebb levelei egyikében, amely szerda reggel vált ismertté, azt állítja, hogy a vasúthálózat tíz pontján helyeztek el pokolgépet, amely automatika segítségével fog mûködésbe lépni.

A francia rendõrség vezetõje szerda reggel TV-nyilatkozatban erõsítette meg, hogy valóban találtak robbanószerkezetet a Párizs–Toulouse vasútvonal mellett, és a veszélyt komolynak ítélik. Az illetékes rendõrhatósági szervek vezetõi kedd este válságtanácskozást tartottak.

Az LCI hírtelevízió és az AFP francia hírügynökség szerda reggel jelentette, hogy egy magát „AZF” rövidítéssel megjelölõ, elsõ ízben jelentkezõ terroristacsoportosulás az év elejétõl több levélben szólította fel a hatóságokat, köztük a belügyminisztériumot, fizessen ki 4 millió eurót és egymillió dollárt, ha ezt nem teljesíti, a francia vasúthálózat számos pontján robbantásokat hajtanak végre.

Eddig nem sikerült azonosítani a szervezetet, de a tõle származó információk alapján a rendõrség és a bûnügyi rendõrség összevont alakulatai február 21-én valóban találtak egy mûködõképes, profi színvonalú, távirányítású robbanószerkezetet a Párizs–Toulouse vasútvonal középsõ szakaszán. Ezt biztonságos helyen fel is robbantották.

Az illetékes szervek értékelése szerint a fenyegetés komoly. A zsarolók hétfõn kapcsolatba léptek a rendõrséggel és megjelölték a helyszínt is, ahol át akarták venni a követelt összeg egy részét. A bûnügyi rendõrség emberei el is indultak a kijelölt találkozó helyszínére, de a pontatlan útleírás miatt néhány kilométerrel távolabb várakoztak – hiába.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter kabinetfõnökének irodájában kedden este sürgõs válságtanácskozást tartottak, Claude Guéant kabinetigazgatón kívül jelen volt Jean-Louis Bruguiere, a terrorizmusellenes elhárításban illetékes vezetõ vizsgálóbíró, és a párizsi ügyészség képviselõje.

Egyelõre nem tudni, milyen szervezet, milyen célból követeli a váltságdíjat. A csoport céljait és irányultságát szintén homály fedi. Claude Guéant kabinetfõnök az LCI hírtelevízióban szerdán reggel közölte: ez idõ szerint nem látnak kapcsolatot az ismeretlen zsarolók és szélsõséges iszlám szervezetek, illetve a „csecsen vonal” között. (MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó