Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nagyon magas és nagyon nemzetközi a terrorveszély Franciaországban - jelentette ki hétfõn Pierre de Bousquet de Florian, a francia terrorizmus-elhárítási szerv (DST) vezetõje a France Info hírrádióban.

Franciaország az iszlámisták számára a nyugatiak vagy "ahogy õk nevezik a keresztesek" táborához tartozik és semmi nem fogja megkímélni - mondta a belsõ elhárítás vezetõje. Hozzátette: Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetõje és annak helyettese, Ajmán az-Zavahiri, valamint a velük szoros kapcsolatban álló algériai Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) több üzenetében is megjelölte Franciaországot célpontként.

A titkosszolgálati vezetõ szerint ma egy robbanóeszközzel végrehajtott "klasszikus" merényletnek a legnagyobb a veszélye, "annak ellenére, hogy az Al-Kaida központi csoportjának rögeszméje a repülõket használni fegyverként".

Franciaország a megelõzés doktrínáját követi, amelynek következtében a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadás óta négyszáz személyt állítottak elõ a francia hatóságok, akik közül jelenleg 152-en ülnek börtönben - hangsúlyozta a titkosszolgálati vezetõ.

A terrorizmus elleni koordinációs központ (Uclat) iszlámista terrorveszéllyel foglakozó, szeptember 1-jén kelt dokumentuma szerint is - amelyet a Le Figaro címû napilap ismertetett - Franciaországban magas és tartós a terrorveszély. A jelentés szerint több tucat francia állampolgár hívta fel magára a figyelmet egyénileg vagy pedig negyven radikális csoporthoz tartozva, amelyek szoros kapcsolatot ápolnak iraki, pakisztáni-afgán és észak-afrikai területeken.

A jelentés kiemeli: Bin Laden elsõsorban a muzulmán fejkendõ iskolai viselését megtiltó, 2004-ben életbe lépett francia törvényt bírálta, s Franciaországot a katolikus világ ENSZ-beli képviselõjének nevezte. A francia hadsereg libanoni szerepvállalása is ürügyként szolgálhat egy iszlámista radikális csoportnak franciaországi merényletekhez, és a helyszínen is növelheti a Hezbollah miatti terrorveszélyt - véli az Uclat.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó