Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kapcsolatba lépett a Torino melletti Bruni település polgármesteri hivatalával az auvergne-i Carlat falu, mert a francia first ladyre tekintettel testvérkapcsolatot szeretne vele létesíteni.

"Megvan a véleményem, de tisztelem a première dame-ot, akárcsak az elnököt. Ezért próbáltunk meg kapcsolatba lépni egy Bruni nevű településsel" - mondta el Carlat kommunista polgármester, Alain Cousin. (A falu nevét "t" nélkül ejtik, vagyis ugyanúgy, mint az elnökfeleség keresztnevét).

Megvan a véleményem, de tisztelem a première dame-ot, akárcsak az elnököt

A 300 lelkes, gazdag történelmi múlttal rendelkező bájos auvergne-i falucska lakói félig mulatnak rajta, félig érdeklődve fogadják az ötletet - tette hozzá.

Miután az interneten több Brunit is találtak - Portugáliában, Ausztriában, Svájcban és az Egyesült Államokban - a falu végül az olaszországi település mellett döntött, tekintettel Carla Bruni-Sarkozy olasz gyökereire.

"Nem kérdeztem, milyen politikai nézetei vannak Bruni polgármesterének, de minden okunk megvan rá, hogy megértsük egymást. Ez egy hegyi falu, jók a termékeik, és erősek a népi hagyományok, akárcsak nálunk" - fejtette ki Alain Cousin.

A carlat-i polgármester, aki még karácsony előtt küldött olasz kollégájának e-mailt, az ünnepek utánra várja a választ, amely értesülések szerint pozitív lesz. Alain Cousin reméli, hogy tavasszal a first lady jelenlétében sikerül megpecsételni a testvértelepülési kapcsolatot.

Carlat gazdasági és kulturális kapcsolatokat szeretne a Torino mellett található Brunivel, és meg szeretné ismerni az 1600 méter magas sziklán álló, lebontott fellegvár helyére épült falut, amely egy 1641-ben megkötött szerződés értelmében a monacói hercegi család tulajdonában van.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó