Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Franciaországban tízezrek csatlakoztak a május 1-jei felvonulásokhoz, hogy tiltakozzanak Nicolas Sarkozy elnök súlyos társadalmi krízissel fenyegető válságkezelő lépései ellen.

Az ellenzéki szocialista párt (PS) 2002 óta először szólította fel tagjait, hogy vegyenek részt a demonstrációkon, s egységes fellépést igyekeznek mutatni az országszerte közel háromszáz megmozdulást szervező francia szakszervezetek is, amelyek eddig azon civakodtak, hogy miként reagáljanak Sarkozy politikájára.

Délelőtt olyan nagyvárosokban tartottak felvonulásokat, mint Marseille, Toulouse, Le Mans, Orleans és Avignon, a párizsi nagy demonstráció délután kezdődött. A szervezők reményei szerint a résztvevők száma országosan a hárommilliót is elérheti.

Súlyos válsághelyzet

Benoit Hamon, a szocialisták szóvivője a France Info rádióadónak nyilatkozva kijelentette, hogy amennyiben a pénteki tömegmegmozdulások süket fülekre találnak a konzervatív kormánynál, Franciaország "egy nyilvánvalóan súlyos válsághelyzet közelébe kerül". "Senki sem teheti túl magát franciák millióin" - mondta. Franciaország válságkezelése mindenek mondható, csak példásnak nem - tette hozzá. A kormány politikája nem csak hogy szociálisan "teljesen igazságtalan", de gazdasági tekintetben is "teljesen hatástalan" - szögezte le.

A szakszervezetek nem utolsósorban az ellen tiltakoznak, hogy a kormány által a gazdaság ösztönzésére jóváhagyott 26 milliárd euró szerintük a cégtulajdonosok zsebébe vándorol, és semmi sem jut a vásárlóerő növelésére.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó