Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Gyűlöletbűncselekménnyé nyilvánították a nyelvjárásokon való viccelődést.

A francia parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadta azt az egyéni képviselői javaslatot, amely bünteti az akcentuson alapuló diszkriminációt. A tervezetet a kormány is támogatta, miután az elmúlt hónapokban több képviselő is jelezte, hogy a rasszizmus egyik formájának tekinti, ahogyan gúnyolódnak a kiejtésén.

Többek közt a rasszizmussal és a szexizmussal került egy szintre a tájszólás alapú gyűlölet (magyarul, ha valaki azért ér hátrány, mert nem az irodalmi, avagy a párizsi francia nyelvet beszéli). A francia Nemzetgyűlés döntése értelmében mostantól tiltott a nyelvjárás miatti diszkrimináció. A javaslat már csak azért is kiemelt fontosságú, ugyanis komoly problémát jelentett például a televíziózásban ez a kérdéskör, ahol akik nem a párizsi nyelvjárást beszélték csak az időjárás-jelentést vagy egy-egy rögbimeccset közvetíthettek legfeljebb.

Hasonlóan sok diszkriminatív megjegyzést kellett kibírnia az erős tájszólással beszélő Jean Castex miniszterelnöknek is. Christophe Euzet, a javaslat egyik támogatója a BBC-nek nyilatkozott, ahol elmondta, hogy azt követően kezdett el a kezdeményezésen gondolkozni, amikor nemrégiben a radikális baloldali politikus, Jean-Luc Mélenchon kigúnyolt egy újságírót, majd visszakérdezett – utalva tájszólására: „Fel tud tenni valaki egy kérdést rendes franciául?”

A párizsi franciát szokták nevezni az irodalmi franciának, ami sokáig kizárólagos előnyt élvezett a politikában és a médiában. Ez az adat annak tekintetében is meglepő, hogy az ország 70 millió lakosából mindössze 30 millióan beszélik ezt.

Forrás: mandiner
Foto: A maga is tájszólással beszélő francia miniszterelnök, Jean Castex.A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó