Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Többlettámogatással próbál segíteni tengeren túli területein Franciaország, hogy orvosolja a növekvő társadalmi elégedetlenséget - jelentette be csütörtökön Párizsban Nicolas Sarkozy.

A támogatás összege 580 millió euró - mondta az elnök. A Karib-tengeri Guadeloupe szigetén január 20. óta tiltakozó megmozdulások zajlanak, s ezek február elején a szomszédos Martinique-ra is átterjedtek. Guadeloupe-on három napja zavargások társultak az általános sztrájk mellé, s ezek szerdán egy halálos áldozatot is követeltek. Az Indiai-óceánban fekvő Réunionon március 5-től szintén általános sztrájkot hirdettek.

Sarkozy csütörtökön guadeloupe-i képviselőket fogadott hivatalában, s ígéretet tett arra, hogy amint helyreáll a nyugalom, a helyszínre utazik.

A tengeren túli megyékben az anyaországhoz képest aránytalanul magasak a megélhetési költségek, a gazdaság gyengén fejlett és erősen rászorul a behozatalra. A konfliktus egyre inkább faji színezetet ölt, a többséget alkotó színes bőrűek tiltakozása kezd a többnyire fehér bőrű jómódúak ellen irányulni.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó