Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Heves vitát váltott a francia politikai életben és a civil szervezetek között az a jelentés, amely szerint túl sok az állami ünneppel együtt járó történelmi megemlékezés az országban. Az I. világháború befejezésének 90. évfordulóján szivárogtak ki a sajtóba annak a jelentésnek a részletei, amelyet André Kaspi történésznek kell átnyújtania a veteránok ügyeiért felelős államtitkárnak, Jean-Marie Bockelnek.

A tanulmány abból a tényből indul ki, hogy az elmúlt tíz évben Franciaországban duplájára, 6-ról 12-re nőtt a történelmi jellegű nemzeti megemlékezések száma, amelyek közül a történész szerint csak hármat, május 8-át (a II. világháború vége), július 14-ét (a francia forradalom évfordulója) és november 11-ét (az I. világháború vége) lenne érdemes megtartani.

A televíziók megkeresésére Kaspi úgy pontosított: jelentésében nem azt javasolja, hogy a többi ünnepet törölje el a kormány, hanem azt, hogy a három említett dátumot a többihez képest különlegesen kiemelt nemzeti ünnepnek tekintse, és minél több embert, elsősorban fiatalokat vonjon be a megemlékezésekbe. A többi, kisebb közösségek számára fontos ünnep egy-egy kerek évfordulón kaphatna nagyobb, országos figyelmet, mint például a normandiai partraszállás hatvanadik évfordulója. Egyébként a 12 dátum közül csak a javasolt három munkaszüneti nap Franciaországban.

A civil szervezetek azonban úgy vélik, hogy a javaslattal egyes ünnepek feledésbe merülnének vagy pedig annak elfogadása "versengést" idézne elő a különböző megemlékezések között. A Mozgalom a rasszizmus ellen nevű egyesület (MRAP) elfogadhatatlannak tartana egy ilyen intézkedést. "A rasszizmus elleni harcban a megemlékezések a megelőzés nagyon fontos eszközei, alkalmat teremtenek azoknak a magatartásoknak és érveléseknek a végiggondolására, amelyek a szörnyűségeket lehetővé tették" - fogalmazott Mouloud Aounit, a szervezet vezetője.

Hasonlóan vélekedik a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója nemzetgyűlési frakciójának vezetője, Jean-Francois Copé és a jelentést megrendelő államtitkár is: "Úgy gondolom, hogy minden megemlékezésnek megvan a maga helye, még akkor is ha van köztük olyan, amelyik jobban összefogja az embereket és fontosabb, mint a többi" - hangoztatta Jean-Marie Bockel. Szerinte a jelentés csak egy jelenséget ír le, ami nem tagadható, de a kormány nem tervez semmilyen változtatást.

A kérdéses megemlékezések nagy részét Nicolas Sarkozy államfő elődje, Jacques Chirac nyilváníttatta nemzeti ünneppé, így például a rabszolgaság eltörlését, a franciaországi Igazak (akik a német megszállás idején zsidókat mentettek) napját vagy a francia hadseregben harcolt algériaiak emléknapját.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó