Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Bár az aranyvasárnapi vásári forgatag szinte minden elemében a budapesti karácsonyi készülõdésre emlékeztet – a megszokottól eltérõen ilyenkor az összes nagyáruház vasárnap is nyitva tart –, a francia karácsony számos jellegzetes tulajdonsággal bír. A legfontosabb helyi specialitásként rögtön azt kell megemlítenünk, hogy Franciaországban a karácsony nem kiemelt ünnep, legalábbis nem úgy, mint ahogyan azt Magyarországon megszokhattuk. Itt van például rögtön a karácsony este, ami Franciaországban tulajdonképpen nem is része az ünnepnek. Míg Budapesten kora délutánra még a közlekedés is leáll, Párizsban 24-én este is tart a vásárlás, a nagy bevásárlóközpontok mindegyike nyitva tart még ilyenkor. Az áruházak mellesleg amerikai mintára ilyenkor már minden árun próbálnak túladni, az utolsó napokban egyre több a kiárusítás és a leértékelés. Szerencsések lehetnek tehát a késõn érkezõk: ha marad még valami a polcokon, akkor ahhoz olcsón fognak hozzájutni.

A karácsony történetét tekintve furcsának tûnhet az olvasónak az, hogy a francia karácsony szigorúan szekuláris. A francia médiában ilyenkor (is) csak elvétve jelennek meg vallási jellegû témák, és ha meg is jelennek, a kritikus hangvétel a legjellemzõbb.

Az ünnep kapcsán az idén a L’Express címû hetilap jelentkezett egy, a Bibliával foglalkozó különkiadással, a címlapon a Tízparancsolat címû filmben Mózest alakító Charlton Hestonnal. Azoknak azonban, akiknek a Biblia nem csak kultúrtörténeti érdekesség, nem sok örömet fog okozni a lap melléklete, ebbõl ugyanis csak a legdivatosabb bibliakritikai elméletekkel ismerkedhet meg az olvasó: a zsidók nem voltak egyiptomi fogságban, nem Mózes írta a Tórát, s nem az evangélisták az evangéliumokat.

Bár a karácsony Franciaországban is családi ünnepnek számít – sok családban ez az év egyetlen napja, amikor együtt a tágabb család –, ez sem számít általános szabálynak. Sokan ugyanis síeléssel, utazással töltik a karácsonyi ünnepeket, így sok háziasszony számára egyáltalán nem jelent stresszt a karácsonyi sütés-fõzés. Majd eszik a család London egyik éttermében vagy egy hegyi vendéglõben az Alpokban, esetleg valamelyik meleg francia gyarmaton. (Forrás: Hetek)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó