Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Franciaország a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordult döntésért az Egyesült Államokkal folyó kereskedelmét hátrányosan érintő legújabb amerikai döntés miatt, mely szerint a francia rokfort sajtra kivetett vámot március közepétől háromszorosára emelnék.

Az Egyesült Államok más uniós exportcikkek - húsok, zöldségek, gyümölcsök, gombafélék, csokoládék, ásványvizek, zsiradékok, egyebek - importvámjának megkétszerezését is fontolgatja.

A francia lapok szerint Washington így vesz revansot az európaiaknak a hormonkezelt amerikai marhahús importjára elrendelt korlátozásokért, illetve azért, hogy az EU a piacára került klórozott amerikai baromfi miatt is tett a WTO-nál bejelentést.

Franciaországban a sajtó az "elnevezések háborújának" egy újabb fejleményét látja a rokforttal  kapcsolatos tervezett amerikai lépés mögött, mivel nem jelentős francia exporttételről van szó: a franciák 400 tonnányit exportálnak évente az Egyesült Államokba, a teljes francia termelés 2 százalékát. A lapok aláhúzzák, hogy az európai lépések a rendkívül szigorú európai élelmiszerbiztonság rendszerére épülnek.

A rokforttal kapcsolatban pedig felhozzák azt, hogy a legrégibb, eredetében védett francia terméket pécézték ki az amerikaiak, egy szimbólum ellen intézkednek. Ezen az alapon az európaiak nyugodtan elgondolkodhatnának a Coca Cola sűrítmény behozatalának túladóztatásán is.

1999-ben már korlátozásokat hoztak a rokfortbehozatalra az amerikaiak, éppen az amerikai húsok európai behozatalát érintő szigorítások miatt.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó