Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az Assemblée Nationale épületeA Francia Nemzetgyűlés lecserélte Windows-os rendszerét Ubuntu Linuxra. Ezzel a lépéssel többszázezer eurót megspórolnak, és hazai cégeknek adnak munkát.

A francia parlament a nyílt forráskódú operációs rendszerre cserélte a Windowst tagjainak és munkatársainak több mint ezer számítógépén. A váltás segítségével jelentősen csökkentették a költségeiket és hazai cégeknek adtak munkát a francia képviselők.

Ha egy ország közhivatalaiban linuxos gépek vannak, az munkahelyeket is teremthet, mivel a helyi cégek legtöbbször kedvezőbb ajánlattal tudnak előállni egy ilyen rendszer telepítésére és fenntartására, mint a Microsoft.

A Francia Nemzetgyűlés Linux Unbutura cserélte a Microsoft operációs rendszerét 1100 munkatársának számítógépén. A döntésnek politikai és gazdasági okai is voltak. A nyílt forráskódú szoftver használatával félmillió eurót spórolhat meg a parlament a következő öt év során, a rendszer üzemeltetése pedig francia cégeket juttathat megbízáshoz. A francia modell sikere követendő példa lehet más európai államok közigazgatása számára is.

A nyílt forráskódú szoftverek használata többek közt azért olcsóbb a zárt rendszereknél, mert ezek nagy része ingyenes. Bár a linuxos hálózatok fenntartása természetesen pénzbe kerül, ennek költsége alacsonyabb, mint egy hasonló Windows alapú rendszeré. Ráadásul, ha egy ország közhivatalaiban linuxos gépek vannak, az munkahelyeket is teremthet, mivel a helyi cégek legtöbbször kedvezőbb ajánlattal tudnak előállni egy ilyen rendszer telepítésére és fenntartására, mint a Microsoft.

A francia parlament tagjai elégedettek az új operációs rendszerrel.

Az Európai Unió már többször is megkísérelte csökkenteni a Microsoft dominanciáját az operációs rendszerek piacán, és trösztellenes perekkel is próbálta rábírni az amerikai céget piaci gyakorlatának megváltoztatására. "Ha ugyanolyan szabályok szerint játszunk, mint az amerikai cégek, nem áll előttünk fényes jövő. Meg kell változtatnunk a szabályokat" - nyilatkozta Alexandre Zapolsky, a francia parlament számítógépeit üzemeltető cég vezetője a New York Timesnak. A Linagora igazgatója szerint azok a cégek, akik a Microsofttal vannak kapcsolatban, jobban segítik más országok gazdaságát, mint a franciát, mivel az amerikai cég jóval kevesebb adót fizet az országban, mint egy hasonló területen működő hazai cég tenné. A Linagorának végül azért sikerült meggyőznie a kormányzatot a váltás előnyeiről, mert az fellendítheti a helyi gazdaságot.

A francia parlament tagjai elégedettek az új operációs rendszerrel. Egy közelmúltban készült felmérés szerint a nemzetgyűlés tagjainak nyolcvan százaléka jónak találta a szolgáltatást és csak 14 százalékuk sírja vissza a Windowst. A franciák tapasztalatai iránt más európai országok parlamentjei is érdeklődnek. Nyílt forráskódú szoftvereket egyébként nem csak Franciaországban használnak állami hivatalokban. Németország összes követsége ilyen operációs rendszerrel látta el a számítógépeit, Hollandia pedig néhány év alatt a közigazgatás összes hivatalában Linux alapú rendszerre szeretné cserélni a számítógépek operációs rendszerét.

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó