Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
 
Nyíltan antiszemita rajzok jelentek meg az arab, norvég és brit sajtóban. Idén nyáron Angliában egy hónap leforgása alatt 132 incidenst regisztráltak. Kelet-Európában szintén erõsödõben van az antiszemitizmus, amit elsõsorban szélsõjobboldali, nacionalista, idegengyûlölõ erõk képviselnek megtûzdelve egy nagy adag izrael-ellenességgel - részletezi Serge Cwagenbaum az európai Zsidó Kongresszus titkára, aki ideológiai párhuzamot lát a radikális mozgalmak és az iszlámisták között.

Ilan Halami meggyilkolása után nyáron Franciaországban is megszaporodtak az antiszemita incidensek, majd a 2005-ös szinten maradtak.

„Magas maradt az ilyen esetek száma, de egyik európai ország sem tesz annyit az antiszemitizmus ellen, mint Franciaország" - hangsúlyozta Pierre Besnainou a kongresszus elnöke. Besnainou sürgette, hogy a gyûlés Párizsban kerüljön megrendezésre. „Európa az a hely, ahol az antiszemitizmus elõretörése ellen harcolnunk kell, hogy Izrael minél elfogadottabb legyen. Franciaország nélkül ez nem fog menni" - mondta.

Israel Singer, a Zsidó Világkongresszus amerikai vezetõje A kongresszus küldöttei üdvözölték Dominique de Villepin felszólalását: „Osztom a legitim izraeli aggodalmakat - ami az iráni elnök Izrael elpusztítására szóló felhívásait és antiszemita kijelentéseit illeti" - mondta a miniszterelnök, aki egyetértett az irán  elleni szankciókkal, amennyiben az nem hagy fel az atomfegyver-fejlesztéssel.

Hétfõn a kongresszus vezetõi, valamint annak francia küldöttei találkoztak Nicolas Sarkozy belügyminiszterrel, valamint Jacques Chirac államfõvel, hogy megbeszéléseket folytassanak az elsõdleges fontosságúvá vált iráni dossziéról. „Izrael állam veszélyben van, éppúgy mint a sariát nem gyakorló öböl-államok és Európa - ha nem cselekszünk" - hangsúlyozta Crif Cukierman, míg az amerikai Edgar Bronfman, a kongresszus igazgatója kiemelte: „Ez a legsúlyosabb veszély, amivel a holocaust óta szembe kell néznünk." (Le Figaro)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó