Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
A marokkói királyi palota által 2020. január 15-én készített felvételen VI. Mohamed király (középen) látható a zsidók és muszlimok együttélésének szentelt múzeumban, az Emlékezet Házában tett látogatása során Essaouirában.

VI. Mohamed király iránymutatásai alapján kidolgozott intézkedések "a héber törzset hivatalosan is a marokkói kultúra részévé avatják".

Az ókor óta jelen lévő közösség, amely a 15. században a zsidók Spanyolországból való kiűzésével megerősödött, az 1940-es évek végére elérte a 250 000 létszámot.

A marokkói zsidó közösség, amelyet ma 3000 fősre becsülnek, továbbra is a legnagyobb Észak-Afrikában, annak ellenére, hogy a héber állam 1948-as megalakulása után tömegesen távoztak a zsidók Izraelbe.

VI. Mohamed király július 13-án, a kivételesen általa vezetett miniszteri tanácskozáson Rabatban támogatta a marokkói zsidó közösség újraszervezését, amelyet a nemzeti kultúra "alkotóelemének" nevezett.

A királyi nyilatkozat szerint az új rendelkezések a zsidó közösség képviselőivel és személyiségeivel folytatott konzultációkat követően születtek.

Létrehozzák a Marokkói Zsidó Közösség Nemzeti Tanácsát, amelynek feladata "a közösség ügyeinek intézése, valamint a zsidóság örökségének, kulturális és vallási befolyásának és hiteles marokkói értékeinek megőrzése".

Emellett rendelkeztek a külföldön élő marokkói zsidók bizottságának létrehozásáról, amely "a külföldön letelepedett marokkói zsidók és származási országuk kapcsolatának megszilárdításán, kulturális és vallási befolyásuk erősítésén, valamint a Királyság legfőbb érdekeinek védelmén dolgozik".

A mintegy 700 000 marokkói származású izraeli (az ún. szefárd zsidók - a szerk.) gyakran nagyon erős kapcsolatokat ápol származási országával.

Végül létrehozták a Marokkói Judaizmus Alapítványt, amelynek "feladata a zsidó-marokkói szellemi örökség népszerűsítése és felügyelete, hagyományainak megőrzése és sajátosságainak megőrzése".

A marokkói zsidóság új szervezete egy olyan időszakban jön létre, amikor a Cserifiai Királyság és a héber állam közötti közeledés gyorsuló ütemben folytatódik.

Elkötelezett szövetségesi diplomácia

A marokkói diplomácia izraeli szövetségesének érdekében tett erőfeszítéseit jelzi az i24news következő híre is:

Az izraeli hatóságok kapcsolatban állnak amerikai, marokkói és palesztin tisztviselőkkel, hogy biztosítsák a Ciszjordániát és Jordániát összekötő Allenby átkelőt, más néven al-Husszein állandó megnyitását.

Az Allenby-híd egyben Jordánia és Ciszjordánia közötti határátkelő
Az Allenby-híd egyben Jordánia és Ciszjordánia közötti határátkelő is

Ez a Jordán-völgyben lévő, nagy forgalmú átkelőhely Ammantól mintegy 50 km-re nyugatra található.

Az intézkedést Merav Michaeli izraeli közlekedési miniszter támogatta azzal a céllal, hogy erősítse a térségbeli kapcsolatokat és az együttműködést, miközben Izraelt az utazók, a munkavállalók és az áruszállítás csomópontjává teszi.

A minisztérium úgy véli, hogy ez az intézkedés különböző aspektusai révén erősíteni fogja az izraeli gazdaságot.

„Köszönöm Joe Biden amerikai elnöknek, VI. Mohamed királynak és a Marokkói Királyságnak elkötelezettségüket és folyamatos erőfeszítéseiket a közel-keleti béke és jólét előmozdítása érdekében"

- mondta Merav Michaeli izraeli miniszter pénteki nyilatkozatában.

(Forrás: i24News / Agence Marocaine de Presse)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó