Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Tovább folytatódnak Algériában a hetek óta tartó tüntetések az ország déli részén található In Salah városában a környéken zajló palagáz-kitermelés (illetve az ehhez szükséges fúrások) miatt, miután a lakosságot nem sikerült megnyugtatni azt illetően, hogy a kitermeléshez használt vegyi anyagok nem fognak beszivárogni a talajvízbe és nem okoznak egyéb környezeti károkat illetve egészségügyi problémákat - plusz, hogy az olaj mellett megjelenő gázhoz kapcsolódó bevételekből ők is részesülnek majd és nem lesz tömeges bevándorlás más régiókból. Az Algírtól 1200 kilométerre délre fekvő In Salahban már december vége óta folyamatosan tüntetnek az emberek, de csatlakoztak hozzájuk a palagáz kitermelése miatt szintén aggódó orániak és kabyliaiak, a hatóságok pedig miután nem tudták azonnal elfojtani a megmozdulásokat, most inkább csak arra fókuszálnak, hogy ne eszkalálódjanak az események és talán majd az emberek ráunnak a felvonulásokra.

A kérdés, hogy ez mikor fog bekövetkezni, hiszen az ötvenezres In Salah településén már sátortábor épült (az iskolák kisebb-nagyobb megszakításokkal zárva tartanak, ahogy a helyi állami intézmények is) a helyi önkormányzat épülete előtt, az emberek pedig magától Abdelaziz Bouteflikától várják a magyarázatot és a biztosítékot ügyükben. Mindez azért is érdekes, mert nemrégiben bejelentették, hogy Algéria a következő 20 évben 70 milliárd dollárt fog a palagáz kitermelésébe fektetni és évente legalább 200 új kutat fognak fúrni (Algéria egyébként becslések szerint a világ harmadik legnagyobb palagáz tartalékával rendelkezik) - a bejelentés szerint függetlenül attól, hogy a lakossági ellenállás tovább folytatódik-e vagy sem. In Salah ("a tiszta kút") amúgy a Szahara szívében fekszik és egykoron egy rendkívül fontos karavánmegállónak számított (főleg elefántcsontot, aranyat és rabszolgákat szállítottak erre Európa felé), ahol értelemszerűen az élet legfontosabb feltétele a víz, nem csoda, hogy az emberek ennyire fel vannak háborodva a magas vízigényű és komoly vízszennyezéssel is járó palagáz-kitermelés miatt (azt persze hozzá kell tenni, hogy a jelenlegi helyzet szerint a vizet úgy szállítanák ide a kitermeléssel foglalkozó, főként francia cégek).

image

Egy-két algériai hírportálon már látni lehetett olyan híreket a napokban, hogy Abdelaziz Bouteflika hivatalából kiszivárgott hírek szerint az In Salah környékén zajló fúrásokat ideiglenesen fel fogják függeszteni, de amíg ez nem hivatalos, a tüntetők maradni fognak, ezt szóvivőjük meg is erősítette. Főleg azért is, mert már olyan pletykák keringenek a településen, hogy a környéken élő nomádok között többen megbetegedtek a már évek óta zajló fúrások miatt - ezt azonban még senki, még maguk a felvonulók sem tudták tényekkel megerősíteni. A palagáz kitermelésének környezeti hatásairól világszerte viták zajlanak a mai napig, Algériában az első komoly kutatás még 2011-ben történt, amikor az Oráni Egyetem egyik oktatója/kutatója publikált egy tanulmányt a palagáz termelésének veszélyeiről, amely egyértelműen rámutat, hogy az ellenőrizetlenül használt nagy mennyiségű mérgező vegyület visszafordíthatatlan károkat okoz a környezetnek és közvetve veszélyezteti az ott élő lakosság egészségét is. De hogy valamennyire megértsük, miről is beszélünk: a palagáz olyan földgáz, amely a talaj alatti nagy kiterjedésű pórusrendszerek helyett geológiai palaalakzatok apró üregeiben, illetve mikroszkopikus átmérőjű csatornáiban található és hogy innen kinyerhető legyen, a pórusok számának növelik, tehát konkrétan a kőzetet repesztik, amely művelet azonban rengeteg vizet és számos veszélyes kémiai vegyületet igényel.

Source

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó