Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az afrikai eseményeket követők mindegyike tudja valószínűleg, hogy ki az a Michel Djotodia, hiszen az ún. Séléka lázadó csoportot vezető politikus-vezér egészen a Közép-afrikai Köztársaság államelnöki pozíciójáig vitte, majd egy békemegállapodás keretében, az “ország érdekében” 9 hónappal ezelőtt lemondott és Beninbe tette át székhelyét önkéntes száműzetés címszóval. Azóta róla nem nagyon tudtunk sokat, annyi ismert volt, hogy még mindig nagy a szava az egykori Séléka-milíciák körében, hiszen több béketárgyalás előtt utaztak hozzá delegációk, kikérni a véleményét, de miután országában továbbra sem szűnt meg a káosz, igazából nem is volt annyira érdekes, hogy mivel tölti az idejét. Így sokak meglepetésére 9 hónap után először egy egész hosszú interjút adott nemrégiben az Eastern Republican nevezetű francia újságnak, amelyben kijelentette, hogy minden joga megvan visszatérni a közép-afrikai elnöki székbe, hangsúlyozva, hogy kizárólag a béke érdekében mondott le és ezért neki kompenzáció jár, ráadásul távozásával semmi sem oldódott meg.

A Sélékát már nem létező mozgalomnak nevezte és az interjú legfontosabb pontjaként kijelentette, hogy az elvileg 2015. februárjára kitűzött elnökválasztáson mindenképpen indulni szeretne az “ország érdekében.” Egyébként nem volt túl hosszú interjú, de számomra az összes válaszból az jött le, hogy Djotodia minden szavát kétszer átrágta és megfontolta, mielőtt írásba adta, végig a béke megteremtésében betöltött szerepét hangsúlyozva – szerinte ha még kapott volna időt, teljes stabilitás köszöntött volna be a Közép-afrikai Köztársaságban. Ez sajnos kétséges, de az ex-elnök nyilatkozatának mégis a legérdekesebb momentuma az elnökválasztásra való visszatérésére kifejezett szándéka, mert ezzel tovább nőtt a jelöltek száma és ezzel együtt a feszültség – közben pedig még az sem biztos, hogy képes lesz az állam megtartani ezt a sorsdöntő választást. Bár az ENSZ és a teljes nemzetközi közösség ettől a voksolástól várja a béke beköszöntét, azért tisztában kell vele lenni, hogy a választás önmagában semmit sem fog jelenteni, hiszen az ország jelenleg is megosztott, az északi részen az ex-Séléka muszlim lázadói ellenőriznek mindent, razziáznak anti-balaka milícisták után kutatva, délen pedig fordított a helyzet, az anti-balaka kutat az ex-Séléka után.

image

Az ENSZ már több mint két hónapja békefenntartó missziót állomásoztat az országban, de ennek ellenére a különböző csoportok közötti erőszaknak nem szakadt vége és ezért az ideiglenes kormány úgy gondolja, muszáj legalább fél évvel elhalasztani a 2015. februárra tervezett választást. Maga a helyzet Banguiban egyébként már normalizálódni látszik, de a korábban is a senki földjének számító, állam által alig ellenőrzött vidéki régiókban még mindig kritikus, néhány napja Bambariban több támadás is érte egyidőben a francia békefenntartókat, akik ugyan visszaverték a támadásokat, de most két tűz közé kerültek a településen, egyik oldalon az anti-balaka, a másikon az ex-Séléka. Ne is próbáljuk meg elképzelni, milyen lehet az élet egy olyan helyen, ahol semmiféle hatóság és igazságszolgáltatás nem létezik, a börtönök, állami épületek rég lepusztultak, nincsenek rendőrök, bírók és börtönőrök, a minimális költségvetésből pedig nem lehet fenntartani az alig pár száz főből álló igazságszolgáltatási rendszert.

Papíron 50 börtön van az országban, de gyakorolatilag alig 30 létezik csak, rendkívül sanyarú állapotban, gyakoriak a szökések, több százan szöknek meg évente, tehát ha még el is ítélnek valakit egy bűncselekményért, szinte biztos, hogy rövidesen ismét az utcákon lesz – ennek okán pedig az emberek is elvesztették bizalmukat a hatóságokkal szemben, a rendőrök azért sem mutatkozhatnak, mert a lakosság szintén támadókként, bűnözőkként tekint rájuk. A választások pedig biztosan nem hoznak teljes békét, hiszen rengeteg a jelölt, csak most közel 50 embert tartalmaz a lehetséges indulók listája, ezek közül nézzünk most végig néhányat. Michel Djotodia neve már fentebb említésre került, de az elsők között jelezte szándékát Xavier Sylvestre Yangongo is, aki már évtizedek óta vezető pozíciókat tölt be a hadseregben és az aktuális kormányzatokban, valamint egyenesági rokonságban van Barthélémy Bogandával is. Aztán induló akar lenni még Fidèle Gouandjika, aki korábbi kormányok minisztereként dolgozott és Anicet Georges Dologuélé is, akinek egyetlen esélyét a Közép-afrikai Nép Felszabadítási Mozgalmának támogatása jelentheti. Aztán ott van még a bloggerként nagy álmokat dédelgető Magloire Lamine valamint a Franciaországban élő és dolgozó François Passema is.

Source

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó