Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az események valós időben, 2015. februárban történnek a Közép-Afrikai Köztársaságban...

Egy magyar lelkész 2014 novemberében, tehát alig három hónapja járt vendégségben az országban (Centre-Afrique, röviden CA). Most akkori vendéglátóitól kapta az alábbi megrázó beszámolót (témoignage):

Ngakobóban voltunk, 405 km-re Banguitól, a fővárostól. Mi, pásztorok 10-en imaösszejövetelen vettünk részt egy szolgálótársunk otthonában.
 
Délután 4 órakor arra lettünk figyelmesek, hogy lövéseket hallunk. Azt gondoltuk, hogy mindez távol történik tőlünk, ahogyan általában lenni szokott. Hirtelen azonban körül voltunk véve a Szeleka (muszlim milícia) katonáival. Utasítottak bennünket, hogy azonnal jöjjünk ki. Mondtuk nekik, hogy pásztorok vagyunk. Azt válaszolták, hogy őket nem érdekli, hogy pásztorok vagyunk, vagy nem. Azonnal jöjjünk ki!
 
 
Én voltam az első, aki kimentem, ők kitépték a Bibliát a kezemből és ledobták a földre. Azután a többi 9 pásztort is kényszerítették, hogy jöjjenek ki. Főnökük szemben helyezkedett el valamennyiünkkel, engem is beleértve, fegyverrel a kezében.
 
Adott jelre a katonák egyszerre lőttek ránk. Mindannyian a földre estünk. Kilenc társam ott helyben meghalt. Csodálatos módon én voltam az egyetlen, akit a golyó csupán a bal karján talált el. A főnök kiadta a parancsot, hogy még egyszer lőjenek a földön heverő valamennyi holttest fejébe, és ők újra lőttek, de az Úr ezúttal is közbeavatkozott értem. A többiek feje szétroncsolódott, de engem a golyó a bal fülemen talált el.
 
Amikor a milicisták elmentek, én az egész éjszakát a többiek holtteste között töltöttem reggelig, vérben úszva. Dicsőség Istennek, reggel az idősebb fiam megpróbált kórházba juttatni, de nem volt ott senki. Végül a Szangarisz (uniós katonák) segítettek, hogy eljussak Banguiba, a fővárosba (405 km). A kórházban amputálni akarták a szétroncsolódott karomat, de az Úr még egyszer közbeavatkozott. Az orvosok végül egy szimpla operációt végeztek, hogy megmentsék a karomat, hogy újra foghassam a Bibliát és hirdethessem az Igét. Ami az egészben a legcsodálatosabb, hogy a betegágyamon 19 személynek tudtam hirdetni az evangéliumot, köztük 5 orvosnak is. Nem tudom, hogyan köszönhetném meg Istennek, hogy ő a nagy hatalmából megengedte nekem, hogy életben maradjak. Szolgálni fogom őt egész életemben! " 
 
 
A Ngakobo, 405 km de la Capitale Bangui. Nous, pasteurs au nombre de 10 étions en réunion de prière dans la maison d'un autre serviteur. A 16h00, nous avions commencé à écouter les coups de feu. Nous pension que c'est loin de nous comme d'habitude. Soudainement, nous nous sommes vus entourés par les peuls Séléka. Ils nous ont demandé de sortir vite. Nous leur avons dit que nous sommes des pasteurs. Ils nous ont répondu, pasteurs ou non, nous ne voulons rien savoir. Sortez vite.
 
J'ai été le premier à sortir, ils ont arraché la Bible entre les mains et jeté par terre. Ils ont faire sortir les 9 autres. Le Chef a placé devant chaque pasteur y compris moi, un peul avec une arme. Au signal, ils ont tiré à la fois à bout portant. Nous tous étions tombés. Les neufs autres sont morts sur place. Miraculeusement, j'ai été le seul à être atteint par le bras gauche. Et le Chef a donné le signal de tirer sur les corps dans la tête à bout portant, ils tiré à la fois, une fois de plus, le Seigneur est intervenu pour moi. Les tête des autres ont été écrasée, mais la balle a atteint mon oreille gauche.
 
Quand ils sont partis, j'ai passé une nuit parmi les cadavres des autres jusqu'au matin dans de bain de sang. Gloire à Dieu, le matin, mon fils ainé, a fait tout pour m'amener à l'hôpital, malheureusement, il n'y a eu aucune personne. Les Sangaris qui était m'ont aidé à me transférer à Bangui. A l'hôpital on a voulu amputé le bras broyé, mais encore le Seigneur, est intervenu. Les médecins ont fait une simple opération pour sauver le bras pour que je tienne la Bible et prêcher la parole aujourd'hui. Ce qui est plus merveilleux, sur mon lit de malade, j'ai pu évangéliser 19 personnes dont 5 médecins. Je ne saurais comment remercier Dieu, qui a permis dans sa souveraineté que je sois en vie. Je le servirai pendant toute ma vie.
A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó