Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

A nyomozás folyamatban van, a rendőrség hangsúlyozta, hogy a tettes(ek) nyomában vannak, a kormány elítélte a történteket, mégis valójában nem tudunk túlságosan sokat a francia-mozambiki kettős állampolgár, az ellenzék által elismert Gilles Cistac keddi (03.03.) meggyilkolásának körülményeiről, bár az biztos, hogy egy jó ideje már folyamatosan kapott halálos fenyegetéseket.

Cistacot akkor lőtték le egy lelassító autóból (szemtanúk szerint négyen ültek benne, köztük egy fehér férfi is és állítólag ő lőtt), amikor kedd reggel elhagyott egy népszerű maputói kávézót a belvárosban majd éppen beült egy taxiba és bár a támadást magát túlélte, néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe, amelyeket a testét eltaláló három golyó okozott a mellkasán és a hasán.

Még nem tudni, hogy "csak" egy egyszerű rablótámadás történt vagy politikai háttere is van az esetnek, de az biztos, hogy igen érzékenyen érintette Cistac halála a politikai mindennapokat, hiszen az 1993-ban Mozambikba költöző francia (aki aztán állampolgárságot is szerzett) a központi hatalom decentralizációja, az egyes régióknak adandó több hatalom mellett kampányolt, sőt azt is hangsúlyozta, hogy szerinte az az ellenzéki RENAMO által fenyegetésként emlegetett mozambiki kettészakadás is lehetséges az alkotmány szerint (emlékezhetünk, a RENAMO mandátumot nyert képviselői csak azután foglalták el helyeiket a parlamentben, hogy az elnök, Filipe Nyusi biztatta őket, decentralizációs törekvéseiknek törvényes úton próbáljanak érvényt szerezni). A mozambiki karrierje során ügyvédi diplomát is szerző Cistac egyébként nem csak ilyen kérdésekben volt megosztó személyiség, de például ő adott jogi segítséget az egyik, szexuális diszkrimináció ellen küzdő alapítványnak is, ami a mozambiki mindennapokat ismerve szintén elég kockázatos tevékenység volt.

image

Persze mégis az elmúlt hetekben tett nyilatkozatait sejtik a mostani gyilkosság hátterében, hiszen a decentralizáció alkotmányos lehetőségére rávilágító ügyvédet a FRELIMO szóvivője mellett a Facebookon is rengeteg ember támadta, volt, aki francia kémnek kiáltotta ki. Ami egyébként arrafelé mutat, hogy akár ténylegesen politikai indíttatású volt az eset, az egyrészt a mozambiki múlt, hiszen korábban is volt már példa arra, hogy egy-egy, kényes ügyön dolgozó újságírót gyanús körülmények között gyilkoltak meg (az egyik ilyen eset tárgyalásán az egyik elkövető szerint az akkori elnök, Joaquim Chissano fia bérelte fel őket), másrészt Cistac egy eléggé introvertált ember volt, a kutatásain és tanári pályáján kívül semmiféle egyéb tevékenységben nem vett részt, ami esetleg utalhat más motivációra.

Persze egyből nem szabad farkast kiáltani és a FRELIMO-t vádolni, hiszen az interneten bárki láthatta, hogy Mozambikon belül az "egyszerű" emberek között is rengeteg ellenséget szerzett magának Cistac az ország északi és középső részének elszakadását lehetővé tevő jogi paragrafusok felmutatásával valamint azzal, hogy rávilágított, a RENAMO képviselők akkor sem veszíthetik el mandátumukat az alkotmány szerint, ha nem tesznek esküt és nem foglalják el helyeiket - ezt egyébként már más mozambiki jogtudósok is hangsúlyozták. Ha pedig tényleg nézetei miatt veszítette életét, akkor másoknak is van félnivalójuk, hiszen például a Mozambiki Televíziós Csatorna igazgatója, Fernando Veloso is felszólalt már többször a decentralizáció mellett többekkel együtt. A margón még annyit érdemes megjegyezni, hogy a harmadik számú párt, a Mozambiki Demokratikus Mozgalom szerint a gyilkosság megrendelésre történt, hogy így hallgattassák el a kormányt bíráló hangokat.

Source

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó