Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Aprócska hír volt főleg az arab hírportálokon és blogokon és már a cím alapján könnyen átfuthatott felette az ember, hiszen egy újabb robbantás Líbia fővárosában, Tripoliban sajnos ezekben a hetekben eléggé "megszokott" dolog, ami miatt azonban ez a szombati (12.27.) akció különleges volt a maga nemében, az a tény, hogy az Iszlám Állam (IS) helyi szárnyának tartott Tripoli Iszlám Állam (Daesh) vállalta magára és ha ez tényleg így történt, akkor ez az első alkalom, hogy Derna városán kívül hajt végre támadást a magát a Szíriában és Irakban létező Iszlám Állam líbiai szervezetének tartó csoport (vagyis annak tripoli sejtje). Már korábban is voltak üzenetek és közlemények az IS részéről, amelyek arra utaltak, hogy vannak támogatói Tripoliban is, de ezt még novemberben a várost ellenőrző Misrata-koalíció megcáfolta, most viszont ez a támadás azt jelenti, hogy még a Misrata-milíciák ellenőrzése sem igazán elfogadható egyes szélsőséges mozgalmak számára a fővárosban.

Miután diplomáciai képviseletek már szinte egyáltalán nincsenek Tripoliban (kivétel például az olasz nagykövetség), a mostani, kocsiba rejtett pokolgép egy olyan szervezet székháza előtt robbant (a Sidi Masriban található, ún. diplomáciai rendőrség), amelynek feladata az esetlegesen ide érkező külföldi diplomaták védelme - azaz akár üzenetként is értelmezhetjük, válaszul a francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian azon kijelentésére, melyben hangsúlyozta, hogy elérkezett az idő a közvetlen katonai akcióra Líbiában, de persze könnyen elképzelhető az, hogy az IS helyi szervezete szemet vetett a fővárosra. Dernában egyébként még októberben kiáltotta ki a várost ellenőrző milícia, a Muszlim Fiatalság Súra Tanácsa (IYSC) elkötelezettségét az Iszlám Állam iránt és az Egyesült Államok hírszerzése szerint azóta is folyamatosan kiképzések zajlanak a városban és a környékbeli kiképzőtáborokban. A város feletti irányításukat kimutatandó már többször tartottak komoly felvonulásokat (az ezekről készült fényképek és videófelvételek bejárták az internetet) a településen, amely megmozdulásokon 50-60, fegyveresekkel teli terepjáró vonult fel az utcákon.

image

Arról természetesen megoszlanak az elméletek és a vélemények, hogy itt valójában egy önszerveződő, majd az IS csoportjával szövetségre lépő mozgalomról van-e szó, vagy az IS küldött ide embereket egy újabb szervezet létrehozásának céljával. Ez már csak azért is érdekes kérdés, mert már Egyiptomban is jelen van az IS, a Sinai Iszlám Állam még december 23.-án támadott meg egy Jordániába futó gázvezetéket (utóbbi állam IS elleni harca miatt) illetve több katonai jármvet is megtámadtak. Akkor és a mostani tripoli akció után is az IS támogatói Twitteren keresztül, fotóval vállalták a felelősséget a támadásért. Nehéz egyértelmű választ adni, de az biztos, hogy a líbiai IS-előretörésben óriási szerepe volt a Szíriából hosszú harcok után hazatérő dzsihádistáknak, például az ún. Bitar-dandárnak és ezen hazatérő harcosok komoly konfliktusokat generáltak más városokban, például Bengáziban is.

Ami miatt azonban Líbiában más jellegű IS-előretörésre kell számítani, az a tény, hogy rengeteg különféle milícia, rengeteg különféle közösségi érdek és fegyveres csoport próbálja érdekeit érvényesíteni, tehát egyetlen város megszerzése konkrétan nem jelent régiós uralmat, hiszen a szomszéd város már egy másik milícia kezén van. Ezt mutatja az is, hogy például Dernában is van ellenfele az IYSC-nek, a magát nemrégiben Dernai Mudzsahedinek Súra Tanácsának átkeresztelt csoport és például az is, hogy az Egyesült Államok által terroristacsoportnak tartott Ansar al-Sharia sem vállalt szövetséget az IS-sel. Ami miatt azonban aggódni kell az az, hogy ez az egész szövevényes történet tökéletesen megmutatja azt a kaotikus, komplex hatalmi rendszert, ami teljesen megosztja Líbiát és szinte lehetetlenné teszi a rövidtávú megoldásokat, hiszen az egyik oldalon ott vannak a Khalifa Hifter tábornokhoz hű egykori katonai erők, keleti törzsek, a zintani milíciák, a másik oldalon pedig a Misrata-frakció vezette szövetség, amelyet a nyugati törzsek, a szélsőségesebb muszlim csoportok is támogatnak és ebbe a kétoldali szembenállásba kell még tényezőként beleszámítani a tobruki kormányt, a nemzetközi közösséget, az IS-t és a Dél-Líbiát keresztül-kasul bázisnak használó terrorista- és lázadó csoportokat.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.Tetszett az írás.

Source

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó