Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Ha már hétvége, akkor vegyük egy kicsit bulvárosabbra, könnyedebbre a témaválasztást, hiszen ahogy arról már sok posztban esett szó, Afrika nem csak a robbantásokról, a konfliktusokról, az etnikai problémákról szól, sőt többségében nem ezekről szól, hiszen a fekete kontinensen történő események jelentős része békés, “nyugati” szemmel is megszokott és időnként még szórakoztató is.

Például a nigériai robbantásokkal ellentétben nem sok helyen esett róla szó, hogy a világ legjobb labdarúgójának már négyszer megválasztott argentin csoda, Lionel Messi Gabonban tölti szabadságának egy részét és ennek keretében hivatalos eseményeken is részt vett: miután szurkolók tömegének adott autogrammot, a gaboni elnökkel, Ali Bongo Ondimbával együtt letette a második legnagyobb gaboni városban, Port Gentilben épülő új, 20 ezer férőhelyes stadion alapkövét – ebben az építményben tervezik majd játszani a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupájának mérkőzéseit.

Ahogy az esemény kapcsán Ali Bongo elmondta, még évekkel korábban találkozott Barcelonában Messivel, ahol megbeszélték, hogy előbb-utóbb a klasszis felkeresi Gabont és Bongo ki is emelte, hogy az argentin betartotta a szavát. Persze igazságtalanság lenne nem megemlíteni, hogy egyrészt egykori barcelonai csapattársa Deco is elkísérte útjára és a stadionavatóra, másrészt hogy egy másik egykori csapattársa, Samuel Eto’o elég sokat dolgozott azon, hogy Messi ellátogasson Gabonba, ahol egyébként Eto’o több labdarúgó-akadémiát is üzemeltet (a kameruni játékosnak több nyilatkozata alapján is Gabon a “második hazája”). És ezzel máris választ kaphattak azok a Barcelona-drukkerek, akik csodálkoztak, hogy az argentin sztár miért is nem utazik a Barcelonával az Egyesült Államokba a csapat túrájára – öröm látni, hogy egy ilyen út miatt mondta le a pénzkereső haknit (persze nem biztos, hogy ez nem az volt).

Az út folytatásaként hamarosan majd Kamerunt is felkeresi a két labdarúgó, ahol találkoznak majd remélhetőleg Eto’oval is, akinek nem ez volt az első ilyen szuper húzása, 2012-ben Víctor Valdést és Xavit csábította Gabonba. A margón azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy több francia újságban (például a Le Figaróban) is lehetett olvasni Messi mostani útja kapcsán olyan meg nem erősített vádakat/pletykákat, hogy a szociális feszültségekkel küzdő afrikai ország jelentősebb összeggel kompenzálhatta az argentin fáradozásait, ahogy egy hasonló esemény során már megtörtént – akkor Pelé 2012-es idelátogatásáért fizetett Ali Bongo majdnem 4 millió eurót. A mostani út kapcsán ezt a feltevést erősítheti az a programsorozat is, amelyet Messinek állítottak össze, hiszen a focista a stadionavatás és egy kórház meglátogatása mellett még Ali Bongo fiának éttermének avatóján is részt vett, ami egy kicsit azért visszatetszőnek tűnhet.

image

A gaboni ellenzék is kirohanást intézett Messi ellen, hiszen szerintük a sztár teljes mértékben megalázta a gaboni népet azzal, hogy borostásan, rövidnadrágban és zsebredugott kézzel állt fogadóbizottsága és szurkolói elé – de ezt azért még bőven el lehet nézni neki. Vagy nem? Akárhogy is legyen, úgy tűnik, hogy Afrikában még egy ilyen esemény kapcsán is vannak negatív felhangok, de ez nem afrikai jelenség, valószínűleg minden Olvasó tud ilyeneket felidézni Európából is.

Source

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó