Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Ha sok dolgot nem is tud kapásból felidézni az ember Niger országáról egy-két földrajzi, történelmi tényen vagy politikusi néven kívül, azt biztosan tudja, hogy Niger egy igen különleges világelsőség birtokosa is (hogy ez dicsőség vagy sem, azt mindenki döntse el saját maga), ugyanis itt a legnagyobb a termékenység aránya, átlagos 8 gyermeke van egy nőnek, tehát az nem igazán kérdés, hogy itt gyermek aztán van bőven és ezzel együtt sajnos árvaházak tömege is megtalálható az országban.

Ennek ismeretében azt hihetnénk, hogy örökbefogadni Nigerben nem túl nehéz, komplikált folyamat, de a valóságban ez nem így van és ennek következményeiről még a nyáron mindenki meg is győződhetett, amikor napvilágot látott az a szomorú tény, hogy vezető nigeri politikusok feleségei csempészhálózatokon keresztül Nigériából vásároltak maguknak gyermekeket az ottani, ún. “gyermekgyárakból”.

A rendőrség szerint a többek között a mezőgazdasági miniszter, egy bankigazgató és egy magasrangú rendőri tisztviselő feleségét is érintő botrány története az volt, hogy ezeknek a nőknek természetesen úton nem lehetett már gyermeke (vagy annyi gyermeke nem lehetett, amennyit szeretett volna), így előbb Nigériába utaztak, ahol vásároltak egy, esetleg több gyermeket, majd utána Beninben vagy Burkina Fasóban szereztek hozzá hamis születési anyakönyvi kivonatot is. A lebukásukhoz az események hihetetlen mivolta vezetett, ugyanis volt olyan eset, amikor egy férfi három feleségének (amelyek közül kettő már 50 év feletti) két hónap különbséggel születtek ikrei illetve egy újságíró derített fényt terhesség nélkül hirtelen megjelenő babák eseteire a fővárosban. Az efféle szörnyű kereskedelmet egyébként az a regionális társadalmi jelenség vezérli, mely szerint a gyermektelenség szégyen és a gyermekteleneket általában meg is bélyegzik ezért és így az ún. “gyermekgyárakban” könnyedén hajlandóak az elkeseredett szülők akár 800 ezer forintnyi összeget is adni egy kislányért (fiúnál az ár közel a duplája) – ezek a gyermekek többféle okból kerülhetnek ilyen helyekre, vagy erőszakkal kényszerítik édesanyjukat, vagy a nemkívánt terhesség eredményeként pénzkereseti lehetőségként fordulnak ilyen helyekhez a nők.

image

A nigeri botrány eredményeként többeket letartóztattak, de a parlament elnökének, Hama Amadounak csak a feleségét sikerült őrizetbe venni, ugyanis Amadou Franciaországba menekült, ahol már fölényesen arról nyilatkozott, hogy politikai cselszövés áldozata lett, hogy így zárják ki a 2016-os elnökválasztás lehetséges indulói közül. Akárhogy is, bennem leginkább az a kérdés merült fel, hogy miért nem lehet egyszerűen Nigerben örökbefogadni a rengeteg árva gyermek közül? Ennek oka a törvényekben keresendő, a jelenlegi nigeri szabályozás szerint ugyanis egy örökbefogadott gyermek nem élvezheti ugyanazokat a jogokat, mint egy vérszerinti, ráadásul az ilyen gyerekeket kiközösítik és megbélyegzik, esélytelenek, hogy komoly életpályát befussanak családjaikban – ergó nem nagyon népszerű az ilyen jellegű örökbefogadás. Arról most már ne is beszéljünk, hogy Niger az egyik éllovasa annak a szomorú listának is, amelyen a gyermekházasságokat mérik különféle szervezetek, a lányok 25%-a már házas 15 éves korában (nem ritka a 9-10 éves menyasszony sem), 90%-uk pedig 18 éves korában már többgyermekes házas anya. És hogy visszatérjünk az első mondathoz, mi Niger jövője ilyen termékenységi adatok mellett?

Elsősorban az, hogy 2050-re a mostani 17 millióhoz képest akár az 55 milliót is elérheti a lakosság lélekszáma – hacsak nem tud valamit elérni az a néhány program, amely a családtervezésért indult az országban. Jelenleg még csak a nők 15-20%-a használ időnként bármiféle védekezési módszert, de az alapvető megfigyelhető minta az az, hogy a nők többsége szeretne sok gyermeket, ki ezért, ki azért. Valaki szeretné férjének többi feleségét lekörözni, valaki minél több gyermekkel akarja megadni a lehetőséget az esetleges kitörésre, valaki pedig egyszerűen tradicionális okokból érzi úgy, hogy 2-3 gyermek egyáltalán nem elég. És a jelenlegi szegénységi helyzettel ez rövid időn belül súlyos katasztrófához vezethet.

Source

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó