Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Több mint 100 millió eurós nemzetközi támogatást kaptak a nyugat-afrikai iszlamisták elleni harcra hivatott G5 Száheli Erők az öt érintett ország, az Afrikai Unió és az Európai Unió szerdai csúcstalálkozóján a Párizshoz közeli La Celle-Saint-Cloud-ban.

"Meg kell nyernünk a háborút a terrorizmus ellen a Száheli-övezetben. Mindennap történnek támadások, amelyek államokat fenyegetnek" - mondta Emmanuel Macron francia államfő a találkozót követő sajtótájékoztatón. "Több erőfeszítésre van szükség. Az az egyszerű célunk, hogy 2018 első felében győzelmet arassunk" - tette hozzá. 

Az első hadműveletet novemberben végrehajtó G5 Száheli Erők kezdeményezésben Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger (valamennyi résztvevő ország volt francia gyarmat) vesz részt és hatalmas biztonsági kihívásokkal néz szembe a központi kormányzás befolyása alól kicsúszó sivatagos területeken, ráadásul jelentős gondok vannak a finanszírozással és a felszereléssel, miután a világ egyik legszegényebb térségéről van szó.

A tervek szerint a haderő 2018 tavaszára 5 ezer főből áll majd.

A tanácskozáson a legfőbb felajánlás Szaúd-Arábiától érkezett, amely mintegy 100 millió eurót adományozott a G5 Száheli Erők működéséhez. Az Egyesült Arab Emírségek 30 millió eurót ajánlott fel a haderőnek, amelynek hatékony működéséhez mintegy 250 millió euróra lenne szükség. Ehhez már korábban az Európai Unió megelőlegezett 50 millió, az Egyesült Államok pedig 60 millió eurót.

A francia elnök tájékoztatása szerint a G5 elsősorban a központi övezetben erősíti meg 2018 első felében erőit, azaz Mali, Burkina Faso és Niger területén. Angela Merkel német kancellár jelezte, hogy ehhez hazája elsősorban felszerelésekkel és infrastruktúrával járul hozzá.

A térségben állomásozó 12 ezer ENSZ békefenntartó és a 4 ezer fős francia haderő jelenléte ellenére a dzsihadista csoportok - amelyeket Mali területén 2013-ban a francia hadsereg visszaszorított - az utóbbi időkben ismét új erőre kaptak és rendszeresen hajtanak végre támadásokat a mali hadsereg és az ENSZ-erők ellen. Októberben Nigerben nyolc nigeri és amerikai katona vesztette életét, majd 13 nigeri csendőr halt meg terrortámadásban.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy az idő sürget amiatt, ami a Közel-Keleten történik, a szíriai háború végével, a dzsihadisták felénk fognak áramlani. Ezért sürgős, hogy a G5 Száhel Erők gyorsan konkrét eredményeket mutassanak fel" - mondta Boubakar Keita, Mali és G5 Száheli Erők elnöke.

Franciaország azt reméli, hogy a helyi haderő megszervezésével fokozatosan csökkentheti a térségben állomásozó katonai számát.

Elemzők szerint az Európa nagyságú sivatagos nyugat-afrikai területen a dzsihadisták alig 500-1000-en vannak, de helyismeretüknek és annak köszönhetően, hogy könnyen keverednek a helyi lakossággal, képesek a nagyon sérülékeny államokat veszélyeztetni.

A francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint a következő donorkonferenciát február 23-án tartják Brüsszelben a G5 Száheli Erők támogatására. (MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó